V Krkonoších skončila lyžařská sezóna. Jaká byla z pohledu středisek a chystají se nějaké novinky?

12. duben 2023 08:18

Letošním zimní sezóna v Krkonoších je u konce. O prodlouženém velikonočním víkendu se na svazích svezli poslední lyžaři. Návštěvnost byla podle provozovatelů v posledních dnech celkem dobrá. 

A jak se zima vydařila celkově? To přímo v našich nejvyšších horách zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.
Podle provozovatelů areálů se kterými jsem hovořila byla letošní zimní sezóna, co se návštěvnosti týče, průměrná. Ale prý jedna z nejnáročnějších.

Čtěte také

Začala 3. prosince, jenže počátkem ledna přišla obleva, která znamenala velký úbytek sněhu. Někde dokonce zmizel úplně.

Bylo tedy nutné sjezdovky opět zasněžit, urolbovat a připravit pro lyžaře. Pro pracovníky areálů to představovalo desítky hodin práce navíc.

Naopak závěr sezóny byl vydařený a i ve všední dny, třeba teď naposledy už v dubnu, jezdilo mnoho lidí a také zájemcům o zimní radovánky často přálo slunečné počasí.

Bude dostatek investic pro nadcházející zimní sezónu?

Čtěte také

Velké investice se nejspíše příliš konat nebudou. Areály pracují hlavně na různých projektech a plánech. Například Skiresort Černá Hora - Pec dokončuje projekty na dokončení retenčních nádrží. Ve Špindlerově Mlýně pracují na propojení areálů Svatý Petr a Medvědín, o čemž se už poměrně dlouho hovoří. Letos už by se mohlo začít stavět.

Jinak podle provozovatelů zimních areálů půjdou finance do nejrůznějších oprav dopravních zařízení, tedy vleků a lanovek. A také do oprav techniky.

Co chystají lyžařské areály na letní sezónu a kdy ta začne?
Bude to koncem dubna o prodlouženém víkendu. První květnový svátek vychází na pondělí, takže tady už se rozjedou zejména páteřní lanovky denně.

Čtěte také

Otevřou se také dětská hřiště a stezky, provoz zahájí také nejrůznější letní atrakce. Ať už to jsou různé parky, bobové dráhy či lanová centra.

Ale zpřístupněny budou také půjčovny kol a eletrokol či koloběžek. Právě do nich často investovaly areály nejvíce peněz. Nakoupena byla nová a lepší elektrokola nebo koloběžky. Dále se také pracovalo na vylepšení informovanosti pro turisty.

Jednou z velkých investic byl pro Skiresort Černá Hora - Pec například nákup bobové dráhy v Peci pod Sněžkou. Ta se tak od letošní letní sezóny stává jeho součástí.

Spustit audio

Související