V Krkonoších se o víkendu zřítil skialpinista. Při jeho záchraně z lavinového svahu pomáhal vrtulník

30. březen 2020 09:53

Z lavinového svahu v oblasti Studniční hory zachraňovala posádka letecké záchranné služby s leteckým záchranářem hasičů z hradecké centrální stanice na palubě zraněného člověka. 

Nejprve musel být zraněný turista vyhledán, posléze se k němu záchranáři slanili a v podvěsu jej pomocí trojcípého šátku vyprostili z prudkého žlabu pod Studniční horou.

V Krkonoších se o víkendu zřítil skialpinista. Při jeho záchraně pomáhal vrtulník

Na slaňovacím laně byl zraněný transportován na vrchol Studniční hory, kde byl v péči ZZS a následně byl přeložen na palubu vrtulníku a transportován do nemocnice.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák označil zásah vrtulníku za náročný. Zraněný muž se v oblasti pohyboval s dalšími dvěma sportovci.

Čtěte také

Podle záchranářů se skupina sportovců nelegálně pohybovala v první zóně národního parku, navíc v době vyhlášeného nouzového stavu. Nezodpovědné chování lyžařů si vyžádalo zásah vrtulníku a desítky záchranářů z různých složek IZS.

„Pokud by se navíc vystavili kontaktu s rizikovým jedincem, znamenalo by to karanténu mimo jiné pro celou posádku vrtulníku, tedy pilota, lékaře a leteckého záchranáře. Minimálně na 14 dní by se tak oslabil tým letecké záchranné služby pro Královéhradecký a část Pardubického kraje," uvedl Ivo Novák.

Podle záchranářů by se lidé v Krkonoších měli zvláště v tomto mimořádném období chovat při svých aktivitách v přírodě zodpovědně a zbytečně neriskovat.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Laviny hrozí výjimečně v lavinových katastrech.

V Krkonoších se o víkendu zřítil skialpinista. Při jeho záchraně pomáhal vrtulník
autor: baj | zdroje: HZS Královéhradeckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související