V Krkonoších se blíží období tokání ohroženého tetřívka. Strážci přírody hlídají uzavřené lokality

26. březen 2022 07:59

Období tokání ohroženého tetřívka se blíží. Pracovníci krkonošského národního parku denně hlídají lokality, které správa KRNAP kvůli ochraně tohoto opeřence uzavřela. V jakých oblastech je nejvíc problémů s bezohlednými turisty? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Co se týče největších problémů, tak podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného mají strážci nejvíce práce s bezohlednými turisty na zelené trase, a to konkrétně v úseku Vosecká až Labská bouda. Dále potom v lokalitě na vrcholu Černé hory kolem rašeliniště a na turistické stezce z Davidových bud na Špindlerovku.

Všech jedenáct lokalit je označeno zákazovými značkami a navíc je možné obejít. Jenže to bohužel podle ochránců přírody spousta lidí nedělá. Proto je potom musí vykazovat pryč a nasměrovat mimo lokality hnízdícího tetřívka obecného.

Udělili už strážci nějaké pokuty?

Čtěte také

Zatím ne, ale napomenutí už bylo několik stovek. Velké problémy byly zejména v době jarních prázdnin, kdy bylo v Krkonoších plno turistů. A teď mají strážci národního parku nejvíc práce s neukázněnými turisty hlavně o víkendech, zejména pokud je pěkné počasí hory navštíví mnoho lidí.

Budou-li se ale počty těchto návštěvníků zvyšovat nebo pokud nebudou lidé upozornění strážců respektovat, přijdou na řadu i finanční sankce.

V posledních letech Správa KRNAP přitvrdila v oblasti postihů a tak pokuty v řádech desetitisíců korun už nejsou vůbec neobvyklé.

Čtěte také

Dokdy budou pracovníci národního parku uzavřené lokality hlídat?

Bude to do 31. května. Strážci věří, že až bude na horách méně sněhu, tak některé lokality už nebudou pro turisty tolik lákavé a problémů ubude. Ovšem otázkou zůstává, jak dlouho se sníh v Krkonoších udrží.

Strážci hlídají všechny oblasti opravdu denně. Pomáhají jim také například i hajní, pokud je turistů hodně. Tetřívek totiž teď potřebuje absolutní klid na svých hnízdištích. Než samice vyvedou mladé, nesmí být tito opeřenci vyrušeni. Proto jsou zákazy vstupu do těchto lokalit tolik důležité.

Spustit audio

Související