V Krkonoších je o letošních prázdninách sice víc turistů, ale pořád méně než před začátkem pandemie

4. srpen 2022 07:51

Najít ubytování na zbytek prázdnin není v Krkonoších problém, a to od nejlevnějších ubytoven až po wellnes hotely. Lidí na horách je podle hoteliérů víc než v letech pandemie, ale pořád méně ve srovnání s běžnými lety před koronavirem.

Čtěte také

„Vychází to, že tady bude asi zhruba 40 lidí.“ Lucie, která obsluhuje na Brádlerových boudách nad Špindlerovým Mlýnem, odhaduje aktuální počet návštěvníků. Těch by se sice mohlo ubytovat zhruba 110, ale do plné kapacity je daleko.

Podobné je to i jinde, 40 až 50, v lepším případě 60 procent obsazenosti. Hoteliéry to nepřekvapuje, říká Martin Jandura z Infocentra ve Špindlerově Mlýně. „Je nám naprosto jasné, že po těch všech nesmyslných lockdownech, uzávěrách a traumatech lidé konečně vyrazili k moři, kde si mohou dopřát sluníčka.

Čtěte také

Hoteliéři ale berou celou situaci podle Martina Jandury s pokorou. „Když se podíváme do Hřenska, kde teď všichni hoteliéři čekali, že konečně už přijde nějaký turistický nádech, tak tam dostali takovou strašnou ránu do vazu. Držíme jim palce, aby to zvládli a mohli co nejdříve znovu normálně podnikat.

Na horách chybí především zahraniční klientela, výrazně méně než dřív je třeba Němců. Převažují Češi, což je zřejmě i důvod toho, proč jsou právě čeští návštěvníci hor nejvíce podepsáni pod statistikou zranění, které musela řešit Horská služba.

Čtěte také

Od května do poloviny prázdnin jich bylo přibližně 270, říká náčelník Horské služby Pavel Jirsa. „Což je oproti loňské sezóně zhruba třicetiprocentní nárůst. Oproti sezóně v roce 2019, která proběhla v podstatě celá, než začal covid, tak je to asi patnáctiprocentní nárůst.

O 15 procent víc zraněných, přitom výrazně méně návštěvníků. Podle Pavla Jirsy je to ale spíš shoda okolností než to, že by se lidé chovali méně zodpovědně než dřív.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související