V Krkonoších a Orlických horách začíná hlavní lyžařská sezóna

7. prosinec 2017

Začátkem prosince se už v některých střediscích v Královéhradeckém kraji lyžuje, další místa se přidají o nadcházejícím víkendu. Na své si v Krkonoších i Orlických horách přijdou jak milovníci sjezdového lyžování, tak i běžkaři. 

Na některých místech Krkonoš se už lyžovat začalo. Například na Malé Úpě už o minulém víkendu a teď v sobotu tam zahájí sezónu naplno a lyžovat se tam bude denně. Start sezóny je už na pátek naplánovaný také ve Špindlerově Mlýně.

V areálu Černá hora se ve středu poprvé otevřela sjezdovka Hofmanky.

„Druhou, nově otevřenou sjezdovkou, je zhruba 3 kilometry dlouhá Ford Černohorská. Kromě toho zůstávají otevřené sjezdovky Anděl, Zalomená a také dětská Sport1. Takže aktuálně se ve Ski resortu Černá hora - Pec lyžuje na 7 kilometrech sjezdovek na kterých leží 40 až 60 centimetrů sněhu," říká za středisko Černá Hora - Pec, které v pátek otevře další sjezdovky, Zina Plchová.

V okolí Černé hory je upraveno zhruba 10 kilometrů běžeckých tratí.

V sousedních Orlických horách v pátek zahájí provoz ski centrum Říčky. V dalším tamním středisku - v Deštném v Orlických horách je předběžný termín zahájení sezóny stanovený na 14. prosince. Už o tomto víkendu ale budou v Deštném protažené běžecké tratě.

Lyžování na Bukové hoře

V sobotu se po několika týdenní odstávce rozjede i lanovka na Sněžku. Náčelník Jiří Martinec popisuje, co všechno museli technici zkontrolovat: „Začne se, podle počasí samozřejmě, s kontrolou tratí, prohlídkou všech kladek, promazání kladek při nadzvednutém laně, aby to bylo uděláno úplně správně. Dělali jsme defektoskopickou kontrolu, to znamená magnetoinduktivní kontrolu speciálním přístrojem, to se dělá jednou za dva roky. Prohlédnou se pohony, prohlédnou se stanice, veškeré zabezpečovací zařízení."

Lanovka se tedy poprvé rozjede v sobotu. Jak často a kdy bude jezdit - to bude také záležet na počasí, především pak na tom, jestli bude nebo nebude foukat silný vítr.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související