V Kramolně na Náchodsku si ze svého domu udělal muž skládku odpadu. Sousedé si stěžují marně...

3. duben 2017

Dům připomínající nepovolenou skládku. Právě tak popisují někteří lidé z malé obce Kramolna nedaleko Náchoda jednu z nemovitostí stojící přímo u hlavní silnice. V domě žije muž, který už několik let shromažďuje nejrůznější věci a protože se mu už nevejdou dovnitř, začal je navážet i na svou zahradu. Sousedé si stěžují na zápach, přemnožené hlodavce a obávají se požáru.

„Já chci žít podle nějakých pravidel. A očekávám to i od lidí," říká Miroslav Franc, který bydlí hned vedle problematické nemovitosti. Podle něj se situace stále zhoršuje, jeho soused totiž přiváží další a další věci.

Potvrzuje to i snoubenka Miroslava France Jana Semeráková: „Je to úplně všehochuť. Od použitého textilu, přes plastové věci, kelímky od jogurtů. stavební součásti, dřevo, plechy."

Vedení obce se snaží situaci řešit, ale zatím bezvýsledně

Vedení obce Kramolna se dlouhodobě snaží situaci vyřešit, minulý starosta a současná nezávislá starostka Jitka Kropáčková tak například žádali o provedení stavebního dohledu a požární prohlídky, kontaktovali odbor výstavby i životního prostředí městského úřadu v Náchodě. Pokaždé se stejným výsledkem.

Čtěte také

„Odpověď, že bohužel. V současné době za současné legislativy, s tím bohužel nikdo nic nezmůže," popisuje starostka Jitka Kropáčková.


Jde totiž o soukromý majetek a je velmi složité prokázat, že majitel svým nepořádkem ostatní ohrožuje. I přesto, že dům připomíná skladiště: „Chodbičky a je to celé zarovnané."

Vzhledem ke stavu domu se v něm prakticky netopí, majitel má i odpojenou vodu.

Exkrementy tak podle sousedky Jany Semerákové začal vylévat na zahradě: „Ten člověk močí do lahví. A ty lahve vylévá podél našeho pozemku. Je to hodně nepříjemné, máme malé miminko."

V Kramolně na Náchodsku si ze svého domu udělal muž skládku odpadu. Sousedé si stěžují marně

Lidé v podobných případech často spoléhají na zásah hygieniků

Ovšem i hygienici mají pravomoci velmi omezené. Potvrzuje to ředitel Správního odboru Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Lubomír Píša: „Nastává stejně situace, že vstoupíte na ten pozemek, nebo do toho objektu. Zjistíte, že tam tedy ty odpady jsou, ale většinou jde o lidi, kterým když rozhodnutím cokoliv nařídíte, tak to zaprvé neplní a zadruhé vymáhání pokut u nich nemá žádný úspěch. Protože většinou to jsou lidé, kteří jsou sociálně slabí."

Bude možná domluva?

Asi jedinou možností je se s problémovými majiteli domluvit. I to v obci Kramolna zkoušeli. Majitel opakovaně slíbil, že pozemek i samotný dům začne vyklízet.

Jestli slib splní, jsem se ho několikrát zkoušel zeptat, na zvonění a klepání na dveře ale ani jednou nereagoval.

autor: baj
Spustit audio