V Královéhradeckém kraji už zdravotníci vyočkovali přes 300 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru

5. červen 2021

Proočkovanost v Královéhradeckém kraji je jedna z nejvyšších v republice. V kraji už zdravotníci aplikovali přes 300 tisíc dávek vakcíny a tohle číslo dál poroste. Mimo jiné i proto, že se v pátek registrační systém otevřel pro věkovou skupinu 16 až 29 let. Aktuální informace nabízí reportér Tomáš Lörincz.

Víme, kolik mladých lidí se do systému už zaregistrovalo?

Čtěte také

Podle krajského koordinátora pro očkování Jaroslava Malého to v pátek v sedm hodin ráno byly zhruba dva tisíce zájemců, čerstvější krajská čísla nejsou, ale v celé republice to kolem poledne už bylo asi 100 tisíc registrovaných v téhle věkové kategorii, tedy 16-29 let.

Na to, že je možné se registrovat teprve od půlnoci, je to číslo velmi slušné, říká Jaroslav Malý s tím, že zájem v téhle skupině bude s největší pravděpodobností velký.

O důvodech Jaroslav Malý spekulovat nechtěl, může to prý být jistota před cestováním, možnost vyrazit bez komplikací třeba na pivo nebo i cokoli jiného, důležité ale je, že i mladí mají o očkování zájem.

A mají lékaři a očkovací centra dostatek vakcín pro takový počet?

Čtěte také

Dodávky jsou v poslední době podle Jaroslava Malého relativně v pořádku, tento týden sice vypadlo asi 20 procent ze slíbené dodávky Pfizeru, ale nebylo to nic, co by se nedalo operativně vyřešit.

Pokud jde o praktické lékaře, ti, kteří očkovat chtějí a kteří projevili o vakcíny zájem, tak jich mají dostatek. Mimochodem praktičtí lékaři vyočkovali už přes 43 tisíc dávek a očkování i u nich postupně zrychluje s tím, jak se objevují další vhodné vakcíny.

Jakmile začne zájem o očkování klesat, kraj chce postupně očkovací centra zavírat. Předpokládám tedy, že to zatím není na pořadu dne.

To v žádném případě, podle Jaroslava Malého je to otázka nejdřív září, možná října. I pak zůstane otevřené krajské očkovací centrum v hradecké Fakultní nemocnici, ostatní budou fungovat podle vytíženosti.

Situace je zatím taková, by očkovací centra sice zvládala vyočkovat ještě víc vakcín, o změnách ve smyslu jejich uzavírání nebo omezování zatím ale kraj pro nejbližší dobu určitě neuvažuje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.