V Královéhradeckém kraji si musí letos ještě vyměnit řidičský průkaz asi 7 000 motoristů

1. říjen 2018 12:09

Motoristé, kteří mají řidičský průkaz vydaný v roce 2008 by si měli zkontrolovat jeho platnost. Podle posledních údajů Ministerstva dopravy by si v Královéhradeckém kraji do konce roku mělo zažádat o nový řidičák ještě zhruba 7000 motoristů. Příslušné odbory dopravy se proto chystají na případný nápor žadatelů, protože v posledním čtvrtletí roku končí platnost průkazu nejčastěji.

Nejvíce práce budou mít v následujících týdnech na přepážkách odboru dopravy v Hradci Králové.

Řidičský průkaz si vyřídíte i mimo trvalé bydliště a navíc nepotřebujete papírovou fotografii

Řidičský průkaz (ilustrační obrázek)

První úřední den, během kterého si mohli zájemci vyřídit žádost o nový řidičský průkaz kdekoli bez ohledu na trvalé bydliště, přinesl o něco víc lidí na přepážkách. A také o něco delší čekání. Ale například v Hradci Králové i přes drobné technické nedostatky nového systému zvládali v pondělí vyřídit žádosti bez dramatického nárůstu čekací doby.

Pro srovnání, v krajském městě za první čtvrtletí skončila platnost 607 řidičských průkazů, prakticky stejný počet řidičáků propadne v jen tomto měsíci, říká za královéhradecký magistrát Petr Vinklář: „Zájem o tyto výměny probíhá v určitých vlnách. V měsících na konci roku je to měsíčně více jak 600 řidičů, kteří by si měli přijít vyměnit řidičský průkaz. To znamená, že ještě zhruba 2 000 řidičů."

Zhruba 750 motoristů by si mělo do konce roku zažádat o nový řidičský průkaz v Trutnově a Jičíně. O poznání klidnější situace je v menších městech kraje jako jsou Broumov, Dobruška, Kostelec nad Orlicí nebo Dvůr Králové nad Labem.

Řidiči hledají v Hradci králové objízdné trasy (ilustrační foto)

„Do konce roku je třeba ještě vyměnit asi 350 řidičských průkazů, kterým končí platnost. Odbavování klientů je průběžné, žádné výrazné fronty se netvoří," říká za městský úřad ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková.

Od 1. července si lidé mohou zažádat o řidičský průkaz na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Třeba ve Dvoře Králové nad Labem k žádnému velkému nárůstu žadatelů nedošlo.

Řidič hledá objízdnou trasu přes mobil (ilustrační foto)

„každý měsíc máme k dispozici statistiky odbavení klientů, kteří nemají bydliště ve správním obvodu Dvůr Králové nad Labem. Podle těchto statistik došlo v červenci i v srpnu k nárůstu zhruba o 10 procent klientů," přiznává Miroslava Kameníková.

Řidiči, kteří jezdí s propadlým průkazem, musí při silniční kontrole počítat s pokutou.

„Pokud se bavíme o řidičském průkazu, jemuž skončila platnost, tak při zjištění takového řidiče, mu hrozí bloková pokuta na místě do 2 000 korun," říká šéf královéhradecké dopravní policie Petr Dušek.

K vystavení řidičského průkazu je nově potřeba jen stávající řidičák a občanský průkaz. Vyhotovení nového dokladu trvá standardně 20 dní.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související