V Královéhradeckém kraji se zvýšil počet pacientů s virovými nemocemi a chřipkou

29. leden 2018 12:30

V kraji stoupl počet lidí s virovými onemocněními a chřipkou. V některých částech Česka už lékaři dokonce hlásí epidemii chřipky. V našem regionu je zatím podle hygieniků situace stále klidná. Přesto mnozí praktičtí lékaři potvrzují zvýšený počet pacientů, kteří si stěžují na bolesti hlavy, krku, rýmu a podobné obtíže.

„Bolesti svalů a kloubů jsou?" to je teď častá otázka na pacienty v ordinaci Dr. Miroslavy Krtičkové v Hronově.

Už týden je doma s nemocným synem paní Magdaléna, zatímco chlapce dlouhodobě trápí dutiny, ona má jiné obtíže: „Horečka a průdušky. Bolesti na hrudi." Je tam poslechový nález a akutní zánět. Takže paní Magdaléna dostane antibiotika, dozvídá se od lékařky.

Lékaři je nasazují obvykle v okamžiku, kdy po předchozí léčbě, přípravky s paracetamolem, tekutiny a ani klidový režim stav nezlepší.

Takových pacientů v ordinaci přibývá i u doktorky Krtičkové: „Určitě. Nejvíc jsou virózy, akutní záněty horních cest dýchacích. Do toho se míchají bronchitidy, všechno."

Chřipka, nachlazení a kašel (ilustrační foto)

Podobná je situace i v náchodské ordinaci praktické lékařky Miroslavy Babkové: „Samozřejmě, že vzhledem k datumu, který máme, je nárůst chřipkových onemocnění. Jsou ovšem i bakteriální onemocnění, ale převažují ty virózy. Takže určitým způsobem vyšší nárůst je."

Podle Veroniky Krejčí z Krajské hygienické stanice skutečně je od minulého týdne zaznamenali v Královéhradeckém kraji hygienici nárůst pacientů: „Aktuálně evidujeme v našem kraji celkem 1260 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Porovnáme-li jednotlivé okresy našeho kraje, tak v uplynulém týdnu byla zaznamenána nejvyšší nemocnost na Jičínsku. Naopak nejméně nemocných bylo nyní hlášeno z Rychnovska."

I přesto je ale podle krajských hygieniků situace s ohledem na výskyt akutních respiračních onemocnění a chřipky stále ještě klidná.

autor: luc
Spustit audio

Související