V Královéhradeckém kraji jsou potvrzené 3 případy onemocnění COVID-19

11. březen 2020 11:04

Dvě ženy z Královéhradecka, u kterých byla v úterý potvrzena nákaza novým koronavirem, jsou v domácí izolaci, průběh onemocnění je mírný. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí jde o matku a dceru. Obě ženy se nedávno vrátily z italské Val Gardeny. 

Čtěte také

Obě ženy jsou v domácí izolaci na Hradecku, jedna je ročník narození 1973, druhá 2000. Starší z nich měla podle hygieniků kašel, bolesti na hrudi, bolesti hlavy, trpěla únavou, ale byla bez teplot. Mladší z nich byla dnes již bez obtíží, uvedla Veronika Krejčí.

Prvním nakaženým v kraji je Američan, který trvale žije v Praze, ale je v domácí karanténě je v Královéhradeckém kraji. Nedávno se vrátil z konference v Bostonu.

V Královéhradeckém kraji bylo ráno v domácí izolaci nařízené hygieniky 58 lidí, od začátku února to bylo celkem 143 osob. Převážně jde o lidi, kteří se vrátili z Itálie. Části z nich již izolace skončila s pominutím inkubační doby.

Počet lidí v karanténě se stále mění. Domácí karanténu nařizují i lékaři

V kraji bylo na koronavirus podle krajské hygienické stanice testováno 40 lidí, u nichž 29 bylo negativních výsledků, tři s pozitivním výsledkem.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

„Počet osob, u kterých bylo provedeno vyšetření s podezřením na možnou nákazu koronavirem a čeká se na výsledek, je osm," potvrdila Veronika Krejčí.

Kvůli šíření nemoci ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo řadu mimořádných opatření. Ode dneška jsou zavřené základní, střední a vysoké školy, od úterního večera jsou zakázané akce s více než 100 účastníky.

V Česku bylo k dnešnímu ránu 64 potvrzených případů onemocnění COVID-19.

Čtěte také

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související