V Králově Lhotě budou mít nové kulturní centrum. Vzniká ve staré kovárně ze 17. století

9. březen 2019 10:50

V Králové Lhotě dosud chyběl prostor pro pořádání místních kulturních akcí. Ten teď vzniká ve staré kovárně ze 17. století. Vnitřní práce jsou téměř dokončeny, zbývá ještě venkovní část. Do obce, která má něco málo nad 200 obyvatel, se vypravila reportérka Jana Házová pro podrobnosti. 

„Máme tady takovou naši nejstarší klasickou kovárnu, kde se dá opékat a posedět," představuje objekt nezávislý starosta obce Jiří Novák.

Budova, která má sloužit k setkávání místních obyvatel, má číslo popisné dvě. Je tedy druhou nejstarší stavbou obce. Na původní kovárnu navazuje novější část.

Tu v minulosti podle Jiřího Nováka postavili v minulosti svépomocí místní obyvatelé: „Je to asi 8 let, co jsme zakoupili celý objekt. Zatím chystáme vnitřek, abychom si to mohli pomalu uspořádat. Protože to neděláme z žádného velkého rozpočtu, vytváříme to jen z peněz, které nám občas někde zbydou."

Ve staré kovárně ze 17. století vzniká v Králově Lhotě nové kulturní centrum

A zve nás do již zrekonstruované části kovárny: „Tady už jsme udělali takovou malou místnost, propojili jsme to kuchyňkou. A za tím je větší společenské centrum."

Nové společenské centrum má po dokončení sloužit především místním dětem a seniorům. Ti jeho prostory částečně využívají už v této době.

Stárneme spolu. Vytvořením místa pro setkávání seniorů a vysloužilých koní si plním sen

Slavnostní zahájení projektu Stárneme spolu

Co mají senioři a vysloužilí koně společného? Pro koho je tento projekt určen? Jak se získávají zvířata pro projekt Stárneme spolu? Jak náročná je péče o koně, kteří už mají svůj věk? Má to nějaká specifika?

„V naší Králově Lhotě se pořádá hodně akcí. Ale nechceme to pronajímat cizím, abychom z toho dělali byznys. To v žádném případě. Zatím to poskytujeme jen tak zadarmo dětem a tak."

Nejvíc práce čeká podle starosty na řemeslníky venku. Kovárna se v letošním roce dočká nové střechy za půl milionu korun. Mezi budovou a současným sportovním hřištěm vznikne prostor pro nejmenší děti s hracími prvky. A počítá se dokonce i s venkovním divadlem.

„Podle nového projektu by to mělo sloužit jako takový amfiteátr. Máme v obci také ochotníky, takže by se tam hrálo divadlo. Udělá se nějaké posezení, propojí se to s vnitřkem, tam by to mělo být vydlážděné."

V Králové Lhotě dosud chyběl prostor pro pořádání místních kulturních akcí

Někteří místní obyvatelé prý zatím o záměru vybudovat společenské centrum ze staré kovárny nevědí. Ostatní ovšem podle starosty takovou změnu vítají. Zatím se prý nesetkal s žádným negativním postojem.

Potvrzuje to i jeden z občanů, Jan Pluhař: „To je zapotřebí v každé obci, takové centrum, kde se lidé sejdou. Dříve byla jen hospoda. A lidé se chtějí třeba zabavit jen soukromě, mimo hospodu."

Střecha kovárny a venkovní prostory budou dokončeny v letošním roce. Další úpravy budou následovat průběžně podle možností obce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související