V kraji se otevírají muzea a galerie. Většina ale přivítá první návštěvníky o umění až zítra. Proč?

3. květen 2021 08:38

V Královéhradeckém kraji se dnes v rámci rozvolňování mohou otevřít galerie a muzea. Lidé budou smět dovnitř se zakrytými dýchacími cestami, nutností je dodržování rozestupů. Protože ale mívají tyto instituce běžně každé pondělí zavřeno, většina přivítá první návštěvníky zítra. Až na jednu výjimku.

Čtěte také

„Tak pojďte dál, vítám vás."
Taková slova zazní dnes v našem kraji po několikaměsíční pauze v jediném muzeu. A to v rychnovském.

Právě tam jsou totiž podle ředitele Tomáše Zelenky na návštěvníky tak natěšení, že se rozhodli otevřít v prvním možném termínu bez ohledu na běžnou otevírací dobu.
„Naše muzeum bylo s krátkou přestávkou v prosinci zavřeno už od podzimu, což bylo už strašně dlouho. Takže jsme se rozhodli otevřít mimořádně v prvním okamžiku, kdy je to možné."

Rychnovské muzeum dnes otevře ve všech svých pobočkách kromě Orlické galerie, která z technických důvodů zůstane zavřená do poloviny května. V ostatních pobočkách se budou návštěvníci pohybovat dle platných nařízení jednotlivě a bez průvodce.

Čtěte také

Jedinému muzeu krajky ve Vamberku situaci komplikuje vstup přes obchod, který musí na rozdíl od expozic nadále zůstat zavřený.
„Specifikem je Muzeum krajky Vamberk, kde máme pokladnu spojenu dohromady s obchodem. Tam si sice bude moci návštěvník zakoupit vstupenku do muzea, ale bohužel v obchůdku si nenakoupí."

Mnoho dalších muzeí a galerií v kraji otevře v běžném režimu od zítřka, platí to třeba pro Galerii moderního umění v Hradci Králové, Galerii výtvarného umění v Náchodě, nebo Podkrkonošské muzeum v Trutnově. Někde si ale naopak na otevření ještě musíme několik dnů počkat.

Čtěte také

Platí to třeba pro všechny pobočky Muzea Náchodska. Potvrzuje to ředitel Sixtus Bolom Kotari.
„Otevíráme ve čtvrtek 7. května. Důvod je ten, že expozice jsou aktuálně rozestavěné, máme tam malíře a jsou rozdělané práce, které se musí dodělat. Věřím, že tím v ještě lepší podobě otevřeme."

Důvodem pro pozdější otevření náchodských poboček je podle ředitele Kotariho i špatná komunikace ze strany státu.
„My do poslední chvíle nemáme dostatek informací. To je škoda a potom je to samozřejmě prostor pro spekulace, vytváření různých seznamů lidí, dělení na ty a ony. Já, jako historik, musím říct, že to je cesta do pekel a věřím, že společnost tohle nepřijme."

Další instituce, které otevřou své brány návštěvníkům až o víkendu jsou například také soukromé Muzeum přírodovědy v Doudlebách nad Orlicí nebo Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související