V kraji prvňáčků nepřibude, v příštích letech jich bude ubývat

22. září 2010

Letos v září nastoupí v Královéhradeckém kraji do prvních tříd základních škol zhruba stejný počet dětí jako v loňském roce. Počet prvňáčků by se měl pohybovat kolem pěti tisíc. V následujících letech ale bude postupně dětí ubývat a s menšími počty žáků se budou potýkat jak základní, tak i střední školy. "Demografická křivka jasně vypovídá o tom, že dětí bude ubývat. Současný baby boom, který mají na svědomí silné ročníky ze sedmdesátých let, nebude trvat dlouho a propad pak bude o to větší. Připravit se na něj budou muset základní i střední školy," uvedl krajský radní Jiří Nosek, který má na starosti oblast školství a kultury. Koncem loňského září bylo v prvních třídách základních škol v Královéhradeckém kraji evidováno 5036 žáků.

K nynějším zápisům na základní školy mohlo zamířit v kraji 5686 dětí. Přesně tolik je jich zapsaných v posledním ročníku v mateřských školách zřizovaných obcemi a církvemi. Podle zkušeností z minulých let jich ale do prvních tříd nastoupí zejména kvůli odkladu povinné školní docházky zhruba o deset až třináct procent méně. "Předpokládáme, že letos v září do základních škol v kraji nastoupí 4900 až 5100 žáků," dodal Nosek. Zatímco v roce 2008 vzrostl počet dětí v mateřských školách, počet dětí v posledním ročníku mateřských škol mírně klesal.
Zřizovateli základních škol jsou v regionu především obce. Královéhradecký kraj zřizuje 27 škol pro děti a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, z toho 23 škol základních, určených pro žáky s mentálním postižením a se souběžným postižením více vadami, dále s tělesným, zrakovým, sluchovým postižením, vadou řeči, vývojovými poruchami učení nebo chování a se zdravotním znevýhodněním.
V Královéhradeckém kraji je celkem 265 základních škol s více než 3350 učiteli. Vzdělává se v nich celkem 45183 dětí.

Spustit audio