V kraji poprvé stoupl počet obyvatel - o 525 lidí

23. září 2010

Poprvé od roku 2000 se v Královéhradeckém kraji zvýšil počet obyvatel. V období od začátku roku do konce letošního března v kraji přibylo 525 lidí. Kladný přirozený přírůstek obyvatel (tedy více živě narozených než zemřelých) byl v 1. čtvrtletí letošního roku zjištěn za existenci kraje vůbec poprvé. Informovala o tom královéhradecká pobočka Českého statistického úřadu. K poslednímu dni letošního prvního čtvrtletí bylo evidováno v Královéhradeckém kraji 550 168 obyvatel. To je o 525 osob více než na počátku tohoto čtvrtletí. Tento celkový přírůstek obyvatel byl podle statistiků tvořen kladnými hodnotami přírůstku přirozeného i přírůstku stěhováním.

"Informace o poklesu počtu obyvatel v našem kraji i v naší zemi jsem vždy považoval za zneklidňující. Proto mě tato zpráva těší, ale považoval bych ji spíše za mírně optimistickou. Byl bych rád, kdyby si stoupající tendenci v počtu obyvatel náš kraj udržel. To, že někde obyvatel přibývá, může znamenat, že se lidem na takovém místě dobře žije. A to si přeji v našem kraji. Zatím to zmiňovaly jen určité průzkumy "spokojenosti". Tato statistická informace to může potvrzovat," vedl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.
Až do konce minulého roku se v našem kraji vždy jednalo o přirozený úbytek obyvatel. Je pravda, že se nejedná o (přirozený) nárůst obyvatel nijak závratný. Za první tři měsíce tohoto roku bylo zjištěno 1 484 obyvatel živě narozených a zároveň 1 427 obyvatel zemřelo. Nárůst tedy činí 57 obyvatel. Jedná se ale o stav na dnešní dobu příznivý. A pokud by v tomto případě nešlo o jev přechodný ale o stav trvalý, mělo by to na věkovou strukturu obyvatelstva v našem kraji kladný vliv. Jestli ovšem bude tento zavedený trend opravdu udržen ukáží až zjištěná demografická data Českého statistického úřadu v příštích čtvrtletích a následujících letech, uvádí ve své zprávě statistici.
Více na: www.hradeckralove.czso.cz

Spustit audio