V kraji je vyhlášena chřipková epidemie. Některá zdravotnická zařízení omezují návštěvy pacientů

6. únor 2020 08:49

V Královéhradeckém kraji roste počet lidí s respiračním onemocněním a chřipkou. Hygienici vyhlásili epidemii. Některá zdravotnická zařízení tak raději zakazují návštěvy svých pacientů.

Čtěte také

„Dveře jsou zamčené, žádná návštěva se sem již nedostane," říká Radim Faltus z Léčebny pro dlouhodobě nemocné v Hradci Králové.

I on se po konzultaci s hygieniky rozhodl návštěvy omezit.
„Není všechno chřipka. Je to spousta respiračních virů. Ale i tyto respirační virové infekce mohou pro člověka skutečně vytvořit zátěžovou situaci, která se může na základě toho virového infektu zkomplikovat, protože dojde k dalšímu oslabení už tak křehkého, staršího člověka. A může například na takový virový infekt nastoupit ještě dramatičtější infekt, třeba zápal plic."

Návštěvy částečně omezila Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Úplný zákaz platí v Trutnovské a Novobydžovské nemocnici.

Čtěte také

Podle mluvčí Zdravotnického holdingu Lucie Chytilové ostatní zařízení v kraji situaci pozorně sledují.
„Všechny nemocnice Královéhradeckého kraje pravidelně konzultují aktuální situaci s místními hygienickými stanicemi. A podle doporučení hygienika potom jednají. Zatím kromě trutnovské a novobydžovské nemocnice nebylo jinde vydáno doporučení omezit návštěvy."

Podle Daniely Luskové, ředitelky Domova u Biřičky v Hradci Králové, kde se věnují sociální péči, zatím neplánují přijmout žádná omezení.
„U nás se v tuto chvíli chřipka téměř nevyskytuje. Tuto nemoc já v současnosti pouze jeden z klientů. A je to zejména proto, že 99 procent našich dam a pánů je proočkováno proti chřipce. A zhruba 30 procent zaměstnanců je také proočkováno. Takže my jsme této situaci preventivně předcházeli. Edukujeme neustále pracovníky i klienty k tomu, aby dodržovali hygienu rukou a v tuto chvíli tedy tuto nemoc u nás rozšířenou nemáme."

Situace se ale může podle Daniely Luskové kdykoli změnit a tak je i Domov u Biřičky připraven v případě potřeby reagovat.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související