V kraji bylo na konci září 81 lidí nakažených virem HIV. Lékaři varují před nedostatkem osvěty

29. listopad 2019 09:26

Do Evropského týdne testování HIV a žloutenky se i v letošním roce zapojila také hradecké krajská poradna zdravotního ústavu. Šíření HIV je v České republice na vzestupu. Od začátku roku ke konci září přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 181 HIV pozitivních lidí. Je to o necelou dvacítku víc, než ve stejném období loňského roku. V Královéhradeckém kraji se za tu dobu počet nakažených zvýšil o 6.

Čtěte také

Královéhradecká pobočka Zdravotního ústavu vyšetřila během Evropského týdne testování několik desítek zájemců, kteří chtěli zjistit, zda netrpí nějakým typem žloutenky či nejsou nositelem viru HIV.

V posledních dvou letech počet testů na vlastní žádost klesá a testovací týden je dobrou příležitostí k osvětě.

„Informovanost populace je poměrně nízká. Preventivní programy nejsou tak adresné, lékaři mluví velmi málo o přenosných chorobách a mluví dost málo i přímo o viru HIV," říká za Zdravotní ústav Deana Skalleová.

V České republice bylo ke konci září podle údajů Státního zdravotního ústavu celkem 3 549 lidí nakažených virem HIV. Nejhorší situace je tradičně v Praze, následuje Středočeský, Jihomoravský a Ústecký kraj. V Královéhradeckém kraji bylo ke konci září 81 HIV pozitivních.

Samotný odběr vzorků je záležitostí několika minut

„Testování je bezbolestné. Odebere se trochu žilní krve a naše zdravotní sestry jsou perfektní a umí odebrat krev zcela bezbolestně. A rozhovor před samotným testováním samozřejmě cílí na to, aby klient měl pocit bezpečí a také ovšem anonymity," popisuje průběh testování Dana Skalleová.

Čtěte také

Případné nákaze virem HIV či žloutenkou jsou velmi často vystaveni zdravotníci, policisté nebo hasiči. Právě tyto skupiny lidí se při výkonu svého zaměstnání mohou i nevědomky pohybovat v rizikovém prostředí.

„Z toho důvodu je vyhláškou stanoveno, že jsou hasiči očkováni proti žloutence typu A a B už při nástupu ke sboru," říká za Krajský hasičský sbor Martina Götzová.

Na Evropský testovací týden naváže také Světový den AIDS, který každoročně připadá na 1. prosince.

Virus HIV
autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související