V Kostelci nad Orlicí potkáte v ulicích víc policistů. Je tu totiž Pobytové středisko pro uprchlíky

3. prosinec 2015

Policie se tak chce vrátit k situaci před několika lety. V roce 2012 zaniklo kvůli šetření obvodní oddělení ve Vamberku a to nakonec znamenalo, že v regionu slouží o šest mužů zákona méně než před lety. Teď tam chce policie naopak osm příslušníků přidat.

Kostelecké oddělení policie postupně posílí na 28 mužů a žen, potvrzuje mluvčí krajského ředitelství policie Ivana Ježková: "Chceme přiblížit početní stav stavu před sloučením obvodních oddělení Kostelec nad Orlicí a Vamberk. A zároveň také proto, že chceme být připraveni na vývoj bezpečnostní situace v Evropě, případně na problémy související s migrační krizí."

V Kostelci nad Orlicí totiž funguje Pobytové středisko pro uprchlíky.

Čtěte také

To je dnes zaplněné z poloviny. Maximálně pojme 275 lidí.

Chceme reagovat na případný nárůst uprchlíků, který by mohla právě migrační krize do Kostelce nad Orlicí přinést. Ivana Ježková, mluvčí policejního ředitelství Královéhradeckého kraje

Víc policistů v regionu vítají také místní samosprávy.

Například kostelecký místostarosta Tomáš Kytlík zvolený za TOP 09 věří, že ve městě bude bezpečněji: "Byl bych velice rád, kdyby tento navýšený počet příslušníků policie byl vidět především v ulicích. To znamená, aby se zaměřili na preventivní činnost a tím přirozeně zvýšili bezpečnost občanů."

Kostelecké oddělení má na starosti také 7 kilometrů vzdálený Vamberk.

Ten před několika lety o policejní oddělení a poté i o služebnu přišel.

Policie ČR (ilustrační foto)

Tamní místostarosta Jan Rejzl zvolený za Volbu pro město doufá, že Vamberk bude bezpečnější: "Pro nás je to především signál, že se budeme věnovat prevenci. Protože to je na prvním místě. Přítomnost policistů ve městě a obecně v regionu, pomůže vytvářet pocit toho, že policie je na místě a že koná."

Posílení kosteleckého oddělení bude postupné, ale mělo by být co nejrychlejší - vysvětluje za policii Ivana Ježková: "Přijímací řízení je poměrně náročné. A ne každý uchazeč je při něm úspěšný. To jsou faktory, které samozřejmě hrají roli v tom, jak rychle bude v Kostelci nad Orlicí sloužit 28 policistů."

Policie připravuje také personální posílení dalších regionů. Zatím ale nechce být konkrétní.

Spustit audio