V korupční kauze litoměřických soudců dostalo pět lidí podmíněné tresty

21. prosinec 2017 09:35

Okresní soud v Jičíně vynesl rozsudek v korupční kauze litoměřických soudců. Někdejší soudce Josef Knotek dostal podmínku na čtyři roky, jeho bývalý kolega Ladislav Jelínek na 2 a půl roku. Podle obžaloby oba za úplatky ovlivňovali několik kauz. Trest dostali i další lidé. Případ řešil jičínský soud už poněkolikáté. Rozsudek není pravomocný. 

Kromě bývalých soudců mezi obžalovanými byla i soudní zapisovatelka a pak dva lidé, kteří měli uplácet. Podle soudu není o vině všech lidí žádný pochyb. Vše jasně dokazují například policejní odposlechy a videozáznamy, různé dokumenty a pak také výpovědi svědků. Kromě podmíněných trestů někteří obžalovaní dostali i peněžité tresty.

Jak obhájci, tak i státní zástupce Radim Dragoun si ponechali lhůtu na případné odvolání: „Jsem spokojen s tím, že věci byl vynesen již třetí rozsudek. Opět je tedy odsuzující, to je s čím jsem spokojen. Pokud jde o uložené tresty, tak budu velmi váhat ve vztahu k obžalovanému Knotkovi."

Právě s trestem pro Josefa Knotka státní zástupce nesouhlasil.

„Jedná se o trestní sazbu 2 až 8 let. To znamená, že tady je podmíněný rozsudek z mého pohledu opravdu hraniční. Byť dílem uznávám ten argument, že si již obžalovaný Knotek část toho trestu vykonal v předešlé době," říká Radim Dragoun.

Logo

Josef Knotek už dříve dostal jako trest 5 a půl roku ve vězení. Teď soudce verdikt zmírnil. Hlavně proto, že Knotek žil od té doby řádný život, existují i další polehčující okolnosti a nehrozí, že by páchal další trestnou činnost.

Nikdo z obžalovaných u soudu nebyl.

Knotkův advokát Pavel Polák po verdiktu opět uvedl, že získané odposlechy jsou nezákonné. Zkritizoval také práci justice: „Toto řízení trvalo šest let. Ten předcházející soud vršil jednu chybu za druhou. Ty chyby byly hrozné. A na to, že soudili tři zbloudilé ovečky z justice, a měla se justice trošku vytáhnout, tak když to řeknu velmi slušně, tak to zpackala."

Nejvyšší soud zrušil předchozí verdikty kvůli chybám jičínského okresního soudu a hradeckého krajského soudu. Tři případy popsané v obžalobě souvisí s údajnou manipulací s termíny hlavních líčení u Okresního soudu v Litoměřicích, jedna věc se týká manipulace se zákazem řízení a další ovlivnění trestního řízení.

autoři: Miroslav Vaňura , baj
Spustit audio

Související