V kokořínských lesích u Romanova se můžete projít přírodou vytvořeným skalním Bludištěm

11. prosinec 2020

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko ve středních Čechách je známá zejména díky pískovcovým skalám, hlubokým roklím a romantickým zákoutím. A v blízkosti obce Romanov se klikaté a malé rokle nacházejí tak hustě a blízko u sebe, že se tomuto místu začalo říkat Bludiště. Bloudění v něm představuje nezapomenutelný zážitek. Budete se totiž procházet mezi skalami pod úrovní země a na každém kroku se vám otevře nová scenérie.

Kokořínskému Bludišti se někdy také říká Skalní město. A není se čemu divit. Rokliny mezi skalami někdy připomínají uzoučké chodníky a skalní stěny zase zdi domů. Nejlepší přístup k Bludišti je po tak zvané Cinibulkově naučné stezce přímo od Romanova směrem k obci Ráj.

Nejspíš vás překvapí, že Bludiště se nachází pod úrovní terénu. Mezi skalami se tak ocitnete v hloubce přibližně čtyř metrů pod skalními vrcholy, což zvyšuje celkový zážitek. Na většině míst není signál pro mobilní telefon a zabloudit zde by tak skutečně nebylo příjemnou zkušeností. Naštěstí je všude značení.

Cesta vás zavede nejdřív k místu, odkud je z výšky vidět celé Bludiště. Místo vypadá, jako by někdo v zemi mezi skalami vyryl chodníky. Hlavní vstup do Bludiště je trochu nebezpečný. Pískovcové balvany jsou totiž ohlazené a rozhodně se nedoporučuje do Bludiště vstupovat za mokra nebo náledí. Pro bezpečnější pohyb jsou sice do kamene zapuštěny sloupky s řetězy, ale místo určitě vyžaduje fyzickou zdatnost.

Jakmile se ale po návazných vysekaných kamenných schodech dostanete pod úroveň země, vede trasa už převážně po rovině. Je možné si ale cestu usnadnit a Bludiště zprava obejít. Vstoupíte do něj pak druhou stranou, která je již pohodlná a do uliček mezi skalami vás zavede pozvolna.

Chodbičky vznikly díky puklinám v pískovci, které se při zvětrávání horniny postupem času zvětšují. Na malém prostoru je tu velké množství různých průchodů, uliček, stoupání i klesání. Často cesta postupuje štěrbinou, která má na šířku necelých 40 centimetrů a je spíš pro štíhlé postavy. Najdete tu ale také údolí, kde je pohyb velmi pohodlný.

Spustit audio