V Kambodži rybář ulovil dosud největší známou sladkovodní rybu. Váží skoro 300 kilo a má k 4 metrům

25. červen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Ambiciózní vesmírná mise LVICE2 s vědeckými přístroji Akademie věd ČR, ČVUT a MFF UK přinese hlubší poznání vesmírného prostředí v okolí Měsíce a pomůže při plánování budoucích misí do Sluneční soustavy.

Čtěte také

Měsíc a jeho oběžná dráha se v současnosti stávají atraktivními destinacemi pro vesmírné mise. Ohledně vesmírného prostředí v okolí Měsíce však stále zůstává řada nezodpovězených otázek týkajících se radiace, fyziky plazmatu či množství prachových částic, které mají vliv na plánování budoucích misí.

Jihočeská vědkyně Alena Zíková z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR uspěla v početné mezinárodní konkurenci a získala evropský grant na výzkum toho, jak se rozhoduje buňka. Podle čeho určuje kdy růst, kdy se dělit a kdy usnout. Uvnitř každé buňky probíhá čilá komunikace. Jádro buňky naslouchá buněčným organelám a na základě poskytnutých informací se rozhoduje, co dál podniknout. Možností je spousta.

Čtěte také

Na oběžných drahách kolem zeměkoule se obří rychlostí pohybují stovky milionů nejrůznějších objektů, jako jsou nefunkční družice, horní stupně raket, tříšť miniaturních úlomků nebo třeba astronautova rukavice. Technologie, které by vesmírný odpad stáhly do atmosféry, se teprve vyvíjejí.

Kambodžskému rybáři se podařilo ulovit v řece Mekong největší dosud známou sladkovodní rybu. Trnucha říční vážila téměř 300 kilogramů, na délku měřila skoro čtyři metry a na šířku 2,2 metru. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké a kambodžské vědce. Ti rybě umístili do blízkosti ocasu sledovací zařízení a poté ji vypustili zpět do řeky.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související