V jičínských školách a školkách přibývá dětí. Město se snaží problém řešit. Jak?

30. květen 2018 07:05

V Jičíně přibývá dětí v základních a hlavně mateřských školách. Kapacity jsou plné. Město proto hledá způsob, jak situaci řešit. V plánu je zatím přístavba mateřské školy Máj, díky které by v budoucnu mělo vzniknout kolem stovky nových míst.

K zápisům do čtyř základních škol přišlo celkem 296 dětí.

„Z toho bylo mimojičínských 45. Jičínské děti nemusely být nijak přesouvány, vyšlo to podle jejich zájmu. Ale dojíždějící děti byly přesunuty, respektive 17 jich bylo odmítnuto na II. základní škole," upřesňuje místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín. Všechny školy jsou a od září opět budou úplně plné.

„Školy jsou nacpané až po střechu. Celkově je ve městě o 10 kmenových tříd víc, než bylo před nějakými sedmi lety. Což je vlastně taková celá jedna malá venkovský škola," vysvětluje Petr Hamáček.

Mateřské centrum Ledňáček, Ledeč nad Sázavou

Stejný a podle Petra Hamáčka možná ještě větší problém je s mateřskými školami. Město jich zřizuje celkem pět a dětí je hodně.

Základní škole Husova v Jičíně přibývají žáci. Chce proto zvýšit počet svých učeben

Ve školní učebně (ilustrační foto)

Více učeben kvůli narůstajícímu počtu žáků potřebuje základní škola Husova v Jičíně. Chybí tam také prostory na odbornou výuku. Škola má projekt za téměř 18 milionů korun. Město podalo žádost o dotaci, ale stále nezná výsledek. Pokud by se peníze nepodařilo z dotačního titulu získat, město samo by se do tak rozsáhlé přestavby zatím nepustilo. 

„Vývoj jde tím směrem, že legislativa možná řekne, že město musí vyhovět rodičům dvouletých dětí. Takže to přinese ještě další nápor," tvrdí Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Proto chtějí představitelé města postavit novou školku, přesněji řečeno přístavbu současné mateřské školy Máj. Své místo by tam měla najít čtyři nové třídy.

„Nyní je to ve fázi projektování. Měla by tam vzniknout přístavba pro asi 100 dětí," dodává Jana Jireš.

Zatím, ale není jasné, kdy by se škola měla začít stavět. Záležet také bude na tom, zda se městu na stavbu podaří získat dotace.

Spustit audio

Související