V jičínské nemocnici panuje rodinná atmosféra a dělá se tam dobrá medicína, říká ředitel Daniel Malý

4. květen 2023

Jičínská nemocnice nového ředitele. Tím se stal dosavadní náměstek léčebné péče a chirurg Daniel Malý, se kterým si povídáme nejen o nemocnici a medicíně, ale také fotbale, který hraje odmalička, je také členem fotbalové lékařské reprezentace České republiky.

Ve funkci ředitele jičínské nemocnice jste krátce, jak to zatím jde? A co bylo to první, co jste jako ředitel udělal?
Tak samozřejmě je to pro mne velice hektické, protože je mnoho nových agend, se kterými se musím seznamovat. V podstatě jsem se první měsíc snažil maximálně zmapovat situaci v nemocnici po stránce personální i vybavení. Se svými náměstky jsem obešel nemocnici po jednotlivých provozech a dnes mám ještě naplánovanou cestu do zdravotnického zařízení v Novém Bydžově, které spadá pod Jičín. Zde s paní náměstkyní projdeme všechny provozy i této části naší nemocnice.

Otec mi jednoho dne otec vysvětlil, že zase tak dobrý fotbalista nejsem a že by bylo lepší, abych udělal školu a přitom hrál fotbal.
MUDr. Daniel Malý, ředitel Nemocnice Jičín

V jaké kondici je tedy oblastní nemocnice v Jičíně?
Má to asi dvě roviny. Jedna rovina je personální situace, která je na některých odděleních takzvaně na hraně. Tam budeme muset zapojit všechny síly pro to, abychom ten stav vylepšili. Na druhou stranu, co se týče vybavení, je nemocnice v dobré kondici. A co se týče rozvoje nemocnice, děláme všechny kroky pro to, aby byla nemocnice v důstojném postavení vůči ostatním nemocnicím v rámci Zdravotnického holdingu a v rámci celé republiky.

U vás se hodně staví a modernizuje, vznikají nové pavilony. Co vše se teď v jičínské nemocnici odehrává?
Ano, před rokem a půl byla dostavěna lékárna, naše nemocnice disponuje v Jičíně dvěma lékárnami, jednu máme v nemocnici a druhou ve městě. V tuto chvíli probíhá výstavba multifunkčního pavilonu A v prostorách dřívější interny, který by měl být dostavěn do konce roku. V plánu je tam nová dialyzační jednotka, biochemické a mikrobiologické laboratoře, nová onkologie se stacionářem. A velká věc je magnetická rezonance, která by zase posunula nemocnici do jiného módu.

Čtěte také

Máte sám nějakou vizi, co třeba ještě jičínské nemocnici chybí?
Ano. Co se týče nemocnice, tak opravdu je tam jedno velký minus, že nemáme ortopedické oddělení, které je v tuto dobu součástí základní nabídky v rámci nemocnic. A částečně nám i urologická odbornost chybí, abychom mohli určité výkony, minimálně endoskopické, v nemocnici provádět. Tedy ortopedie a urologie jsou důležitá oddělení, která nám chybí.

Ve funkci ředitele jste krátce, nicméně nemocnici a její prostředí dobře znáte, protože v ní pracujete od školy, je to tak?
Ano, od dokončení školy, letos je to 20 let, jako všeobecný chirurg. Studoval jsem medicínu v Praze na 1. Lékařské fakultě a v podstatě můj vzor nebo člověk, který mne inspiroval, byl můj děda, obvodní lékař. Nemocnici také velice dobře zná, protože 10 let dělal jejého ředitele.

Takže to ředitelování máte v rodině.
A můj strýc je chirurg, který stále provozuje soukromou ambulanci v Nové Pace. To byl člověk, který mě víceméně nasměroval k tomu, abych šel na chirurgii.

Čtěte také

Když jste studoval v Praze, proč jste tam po škole nezůstal? Dnes je velký personální problém, že se mladí lékaři spíše ucházejí o práci ve velkých městech.
Ano, já jsem prostředí těch klinik zažil na stážích a vždy mi nějak přišlo, že tam nepatřím. Jednak region Jičínska mám hrozně rád a sám sebe v podstatě beru za jičínského patriota. Takže jsem od počátku studií věděl, že se chci do Jičína vrátit i po stránce pracovní.

Jak byste přesvědčil mladého lékaře, aby nešel pracovat do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, ale k vám do Jičína?
Tak to je složité, ale myslím si, že jičínský region nabízí řadu ať už sportovních, nebo kulturních vyžití, nemocnice je spíše takového rodinného typu, lékaři, sestry, obecně personál se velmi dobře zná. Panuje tam dobrá atmosféra a dělá se dobrá medicína.

Čtěte také

Ještě mne zajímá fotbal. Protože jsem o vás slyšel, že v úzkém kontaktu s jičínskou nemocnicí jste vlastně odmalička, protože jako fotbalista jste měl hodně zranění, takže jste se potkával vlastně s vašimi předchůdci a lékaři, kteří vás dávali dohromady. Je to tak?
Od osmi let hraji závodně fotbal, měl jsem různé úrazy, ale skončilo to tak, že jsem se dostal na chirurgickou ambulanci a už tam, ve věku 10 či 12 let, jsem začal obdivovat prostředí chirurgie, chirurgické ambulance a v podstatě mě to nasměrovalo, že půjdu touto cestou.

Takže jste nesnil o kariéře profesionálního fotbalisty?
Ze začátku ano, ale jednoho krásného dne mi otec vysvětlil, že zase tak dobrý fotbalista nejsem a že by bylo lepší, abych udělal školu a přitom hrál fotbal.

Jak si na tom stojí česká lékařská fotbalová reprezentace, za kterou hrajete?
Letos slavíme 10 let fungování naší reprezentace České republiky lékařů, za tu dobu, kromě dvou let, kdy bylo covidové období a nehrálo se mistrovství světa, tak jsme se každý rok zúčastnili mistrovství světa ve fotbale lékařů a třikrát se nám ho povedlo vyhrát. Letos jedeme do Rakouska a doufáme, že se po dvou neúspěších dostaneme opět na nejvyšší stupínek.

Nebude vám teď chybět práce chirurga a praktická medicína? Protože jako ředitel asi budete vytížený spíše manažersky.
Ano, ale nechal jsem si menší úvazek na chirurgii, takže víceméně každý pátek pracuji jako chirurg a pomáhám i ve službách, protože lékařů u nás na chirurgii není moc. Uvidím, jak to budu zvládat a jak to půjde kombinovat. Jestli to vůbec půjde.

Nový ředitel jičínské nemocnice, doktor Daniel Malý, byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

 

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související