V Jičíně se radnice zeptá v anketě občanů, jestli chtějí změnit názvy ulic Ruská a Maršála Koněva

28. duben 2022 07:33

V Jičíně by se mohly kvůli ruské agresi na Ukrajině přejmenovat tamní ulice Ruská a Maršála Koněva. Radnice se na názor zeptá obyvatel města. Hlasovat mohou pouze lidé s trvalým pobytem v těchto ulicích a firmy, které tu mají sídlo nebo provozovnu. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak bude hlasování vypadat?

Obyvatelé ulic Ruská a Maršála Koněva v Jičíně dostávají v těchto dnech do poštovních schránek anketní lístky.

Čtěte také

Pokud se budou chtít hlasování zůsčastnit, tak musí vyplnit osobní údaje, kromě jména také adresu bydliště a datim narození, aby opravdu hlasovali jen místní rezidenti.

V obou ulicích se to týká asi 310 obyvatel. Kromě toho se mohou také vyjádřit firmy mající sídlo nebo provozovnu v těchto lokalitách. Ty obdržely instrukce datovou schránkou přes kterou také mohou i svůj hlas v anketě odevzdat.

Vedení města se občanů ptá, protože dostalo několik podnětů na přejmenování těchto ulic. Kromě samotného přejmenování by to ovšem obnášelo kompletní výměnu dokladů a další nutné administrativní změny.

Čtěte také

Do kdy mohou obyvatelé Jičína v anketě hlasovat?

Odevzdat hlas bude možné od pondělí 2. května do pátku 13. května. Mají na to tedy lidé necelých 14 dní. Hlasovat se bude do dvou uren. Jedna z nich bude k dispozici v budově městského úřadu a druhá potom v jedné z místních restaurací.

Výsledek hlasování nebude právně závazný, protože se jedná pouze o anketu. Jak mi ale řekl starosta Jičína Jan Malý z Hnutí ANO, rada města bude výsledek respektovat a dá příslušné doporučení zastupitelstvu. Tam ovšem už půjde o zcela volné hlasování. A jak starosta dodal, žádnou stranickou disciplínu od svých zastupitelů vyžadovat nebude.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související