V Jasenné stojí zachovalá budova fojtství. Je ukázkou domácího stavitelského umění

21. březen 2019
Česko – země neznámá

Dřevěný patrový dům s pavlačí na průčelí a rozsáhlým hospodářstvím, který v roce 1748 postavil tamní fojt Jiří Mikuláštík, je nejlépe dochovanou stavbou svého druhu na Valašsku. Stojí v obci Jasenná ve Zlínském kraji, mezi Zlínem a Vsetínem, ve Vizovických vrších v malebné krajině pod horou Vartovnou a kopcem Syrákovem.

 

 

„Fojtové byli víceméně něco, co se dá v dnešní době přirovnat ke starostovi obce. Byli to správci majetku vrchnosti. V Jasenné to byla vrchnost Vizovská. Fojtové se současně starali i o celkový život v obci. A jasenský fojt Jura Mikuláštík byl navíc jedním z nejvýznamnějších poručíků portášů. Portáši byli strážci hranic jednotlivých panství. Chránili životy a majetky nejenom panstva, ale i obyčejných lidí,“ říká starostka obce Jasenná a zároveň majitelka tamního fojtství Dana Daňová.

Být portášem byla veliká čest. Byla to dokonce placená funkce, což nebývalo až tak obvyklé, aby lidé dostávali od vrchnosti peníze. A ze služby mohla portáše vysvobodit až smrt. V okamžiku, kdy onemocněl nebo a zestárl, musel za sebe poslat do služby někoho z rodiny.

Jasenské fojtství je dřevěná patrová roubená stavba. První zmínky o této jedinečné stavbě pocházejí již z roku 1585. Své jméno nese po Jurovi Mikuláštíkovi, který byl v roce 1663 zvolen fojtem. V přízemí budovy se nacházela úřadovna fojta, kde nechyběla ani šatlava, tedy vězení.

Unikátní na této stavbě je i to, že od roku 1748 přetrvala s minimálními změnami až do současnosti. V roce 2014 bylo Jasenské fojtství vyhlášeno Národní kulturní památkou. Dnes jde o jedno z největších soukromých muzeí na Moravě. V pěti místnostech je k vidění expozice zaměřená na venkovský život na Valašsku a historii obce Jasenná. Současně je zdejší fojtství jednou z nejzachovalejších valašských staveb jako ukázka domácího stavitelského umění.

„Vrchnost si za fojta vždycky vybírala nejlepšího hospodáře z obce. Navíc Jura Mikuláštík zachránil život vizovskému pánovi, kterému se při projížďce lesem splašil kůň a on spadl do rybníka a začal se topit. Jura pro něj s nasazením vlastního života skočil. Za to dostal fojtství do dědičného držení, ale nebylo to úplně zadarmo. I tak musel složit na tu dobu nemalý obnos 400 zlatých. A od té doby v Jasenné fojtovali už jenom Mikuláštíci,“ prozradila starostka Jasenné.   

 

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.