V jaroměřském muzeu najdete kouzla zbavená kouzel

18. červenec 2017

Magie, kouzla a čáry provázely lidi od nepaměti. Uměly uzdravovat, přinášet štěstí, lásku, nebo také peníze. Byly součástí různých náboženských kultů. V některých zemích jsou jejich součástí dodnes. Moderní magie však pracuje s lidskou iluzí. A iluze je prostě mylný smyslový vjem. Iluze vždy vychází ze skutečného podnětu, který je smyslovými receptory chybně interpretován.

Možná vás bude zajímat, že v našem kraji, v Jaroměři, má své sídlo také Magická lóže a svými exponáty láká Muzeum kouzel. Návštěvníci se v něm dozví o vzniku nadpřirozena, kouzelných praktik a čarování, magie a pověr. Uvidí také kouzelnické rekvizity, dobové fotografie a plakáty a výtvarná díla.

Muzeum magie nechal v letech 2007 až 2008 na své náklady vybudovat Jaroslav Zach. Bývalý kouzelník, zabývající se historií magie, do budovy uložil celoživotní sbírku předmětů související s kouzlením. S rozhlasovým mikrofonem se za ním vypravila redaktorka Jana Tomková.

Už teď vám můžeme prozradit, že od května budou prostory Muzea kouzel sloužit také nové Sekci záhadologů.

Jasnovidec (ilustr. obr.)

Muzeum uvádí doklady o historii českých kouzelných divadel. Šlo o kočovná kouzelná divadla, kdy i do malých vesnic zajížděla kultura divadelních společností, loutkařů a kouzelníků. Česká historie začíná pověstí o kouzelníkovi Žitovi na dvoře krále Václava (1361 - 1419) i Golemovi a Faustovi za panování Rudolfa II., kdy je Praha středem kultury i magie.

Čtěte také

Objevovat nadpřirozeno, kouzla či magické praktiky můžete v Jaroměři v Muzeu magie. Pokud se sami kouzelnictvím zabýváte, můžete po složení mistrovských zkoušek navíc získat členství ve výběrovém klubu Magická lóže M.S.Patrčky.


Zvětšit mapu
autor: TK
Spustit audio