V Hronově se rozhoduje o nové podobě městského úřadu. Radnice má dvě architektonické studie

26. červenec 2019 10:17

Městský úřad v Hronově zřejmě čeká rozsáhlá oprava. Radnice má k dispozici dvě architektonické studie, ke kterým se postupně vyjadřují jednotliví zaměstnanci. Část z nich se po úpravách interiéru na radnici přesune z okolních budov. Náklady na přestavbu zástupci města odhadují na desítky milionů korun. 

„Dostat se sem není pro imobilní občany úplně jednoduché. Chybí tady bezbariérovost, do budovy se neinvestovalo možná desítky let. A když se podíváte na vybavení, tak je také v žalostném stavu," vysvětluje důvody plánované přestavby radnice starosta Hronova Petr Koleta z Hnutí ANO.

Hronov chystá obnovu budovy Jiráskova divadla. Už výběr projektanta ale přinesl kritiku architektů

Jiráskovo divadlo v Hronově

Na radnici v Hronově leží od pátku otevřený dopis. Několik architektů a vysokoškolských učitelů v něm kritizuje vedení města kvůli připravované přestavbě budovy Jiráskova divadla za zhruba čtyřicet milionů korun. Obávají se neodborných kroků, které by podle nich mohly kulturní památku nenávratně poškodit. Radnice kritiku odmítá.

Po úpravách by se do hlavní budovy mohli přesunout například pečovatelky, strážníci, a nebo úředníci několika odborů.
„Odbory máme rozmístěné po několika nemovitostech. Takže by si to za ta léta zasloužilo, aby se nejen budova dala do pořádku, ale aby také byly veškeré odbory na jednom místě."

Město Hronov má k dispozici dvě architektonické studie. Ty mají teď k posouzení jednotliví úředníci.

„Studie mají zhodnotit a vybrat, které řešení se jim líbí více. A mohou k nim psát i své případné připomínky. Až by se potom dělal konkrétní projekt, co by tam například chtěli změnit," říká tajemnice úřadu Helena Toldová.

Václav Plecháček /hradec - osoby/ - (5008122)

Podle ní si už většina zaměstnanců ze dvou návrhů vybrala, jasno má i ona sama.
„Líbí se mi ta jedna studie. Protože mi přijde, že je daleko víc propracovaná a jsou v ní přesně zohledněny požadavky města tak, jak by měl úřad fungovat."

Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu doslova v novém kabátě

Jiráskovo muzeum v Hronově začalo letošní turistickou sezonu v novém kabátě

Ještě před několika dny se v Jiráskově muzeu pohybovali řemeslníci. Po mnoha letech totiž přestavovali expozice v celém horním patře. Podle správkyně Drahomíry Večeřové chce vedení muzea tímto krokem přilákat nové návštěvníky. Jak to teď v muzeu vypadá zajímalo reportérku Janu Házovou.

Který návrh má podle zaměstnanců úřadu větší šanci ale Helena Toldová zatím říct nechce.

Studii totiž posuzuje také stavební komise a konečné slovo budou mít na podzim zastupitelé.

„Jedenáctého září bychom měli vybrat vítěznou studii," dodává starosta Petr Koleta.

Na samotnou přestavbu ale Hronov musí sehnat potřebné peníze. Odhadované náklady jsou 40 až 50 milionů korun, zhruba polovinu chce město získat z dotací.

Spustit audio

Související