V hradeckých divadlech nikdo neví, kdy se začne znovu hrát. Přesto herci dál zkouší nové inscenace

8. únor 2021 09:11

Herci v divadlech v Hradci Králové plánují nové inscenace. Divadla ale zatím neví, kdy budou mít premiéru. Vstupenky z minulého roku přesunuli na letošní sezónu. Podle vedení divadel evidují ztráty v milionech korun.

Čtěte také

„Ta situace vůbec není jednoduchá. Samozřejmě se snažíme, aby se nepřerušil provoz," říká ředitelka Klicperova divadla v Hradci Králové Eva Mikulková.

Herci i přes zavřené divadlo zkouší nové inscenace.
„Zkoušíme dvě nové inscenace. Na hlavní scéně zkoušíme Kupce benátského a v Besedě se zkouší Hana Aleny Mornštajnové. Takže jsou všichni zaměstnáni a pilně zkouší. Ale je to problém, protože vůbec nevíme, jestli bude moci být premiéra."

Vedení divadla přesunulo prodané vstupenky z minulého roku na letošní jarní sezónu.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové je uzavřené a těší se na své diváky

„My se ty vstupenky snažíme stále přesouvat. Samozřejmě pokud se někdo z diváků přihlásil, že je chce vrátit, tak vracíme průběžně vstupné. Nicméně pořád ještě doufáme, že se do léta, do konce sezóny podaří divadlo otevřít. Ztráty na tržbách se pohybují okolo 1,7 milionu průměrně za jeden neodehraný měsíc," dodává mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček.

Ztráty evidují i v Divadle Drak

„Máme závazek veřejné služby ve vztahu k městu. Tam je například ukazatel, že máme povinnost odehrát 210 představení. Ale protože jsme zvyklí na jinou úroveň tržeb, tak jich obvykle odehrajeme kolem 300."

Čtěte také

A teď jsme se dostali na třetinu, odehráli jsme lehce přes 100 představení. To znamená, když si představíte, že naše vlastní tržby činí něco mezi 5 až 6 miliony korun, tak jsme teď na necelých 2," doplňuje ředitel Divadla Drak v Hradci Králové Tomáš Jarkovský.

I v jeho divadle se snaží vypořádat s nelehkou situací.
„Intenzivně zkoušíme inscenaci Kašparův zvěřinec režisérky Blanky Luňákové, která měla mít premiéru 27. února. To už nyní víme, že se neuskuteční, ale zkrátka to zkoušení dovedeme ke konci. A potom onu inscenaci zakonzervujeme."

Hradecká divadla by tak měla být připravená s novými inscenacemi v případě otevření.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související