V hradecké vazební věznici šijí ženy „muchláčky“. Kam jejich výrobky putují a komu potom pomáhají?

12. květen 2022 08:46

Plyšové hračky nebo terapeutické pomůcky vyrábějí odsouzené ženy ve vazební věznici v Hradci Králové. Poté co jako polotovary například hračky dokončí, putují do jednoho z hradeckých domovů, kde na nich dál pracují senioři. Pro obě skupiny je to podle odborníků důležitá terapie.

Plyšové hračky nebo terapeutické pomůcky vyrábějí odsouzené ženy ve vazební věznici v Hradci Králové

„Vystřihne se takto kus látky, která se potom zaobroubí a zapošije. Čím víc očiček, oušek nebo sluníčko, když má víc paprsků, tak to zabere víc času. Ale maximálně hodinku, ani ne,“ popisuje paní Alena jak dlouho jí trvá ušít muchláčka - jak říkají vězeňkyně látkovým hračkám, které vyrábějí spolu s dalšími pomůckami.

Čtěte také

Do hradecké vazební věznice dodávají odstřižky z látek firmy z okolí, případně ženy recyklují například stará povlečení. S nápadem pomáhat šitím přišly asi před půl rokem přímo tehdejší vězeňkyně. „Já jsem před třemi měsíci nedokázala přišít ani knoflíky. Teď vlastně děláme i něco dobrého, přestože jsme tady za špatné věci.

„Ženy pracují v rámci terapie tak, aby změnily náhled na život nebo jim to pomohlo se začlenit do společnosti a nějakým způsobem změnit pohled na celý život, vysvětluje ředitel Vazební věznice Hradec Králové Pavel Tomášek.

Hotové výrobky, ale i předšité polotovary, pak putují například do hradeckého Domova pro seniory U Biřičky.

Čtěte také

„Beru vatu a plním do připraveného nějakého zajíčka. Musíme to tam nacpat a postrkovat, aby to bylo ve všech rozích, ukazuje šestadevadesátiletá Vlasta Gajdová, jak dokončuje jednoho z muchláčků.

I pro ni a další klientky domova důchodců je to jistá terapie - jednak společenská a jednak pracovní, kdy procvičují jemnou motoriku rukou. „Aspoň máme co dělat. Máme se čím zabavit.

Hotové muchláčky dostanou například děti ze školek za předvedené vystoupení v domově. Část z výrobků pak pomáhá lidem s demencí a dalšími duševními onemocněními.

Plyšové hračky nebo terapeutické pomůcky vyrábějí odsouzené ženy ve vazební věznici v Hradci Králové

„Když to má nějaký tvar postavičky, medvídka či jednoduché panenky, tak to nosí v ruce a mají to jako takovou blízkou hračku nebo zkrátka terapeutickou pomůcku, říká ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související