V Hradci začal svoz vánočních stromků. Kam můžete svůj stromek umístit a jak ho připravit?

6. leden 2020 11:01

Přes třicet tun vánočních stromků plánují i letos svézt k likvidaci Hradecké služby. Svoz v Hradci Králové začíná právě dnes a potrvá nejméně do konce ledna. Co byste měli udělat pro to, abyste se vánočního stromku zbavili ekologicky a prakticky bez starostí?

Čtěte také

„Sběr vánočních stromků bude prováděn až do konce ledna a to na celém území města," říká mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.

A ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek k tomu dodává, kam můžete stromek přinést.
„Obyvatelé Hradce Králové mohou své odzdobené stromečky připravovat na stanoviště separace, to znamená k popelnicím žlutým a modrým, tam, kam normálně nosí vytříděné plasty a papír. Tam se budou stromečky hromadit a my je budeme odtud svážet."

Hradecké technické služby odklízí použité vánoční stromky

Pokud bydlíte v rodinném domku a Hradecké služby vám sváží bioodpad, nemusíte se svým stromečkem ke stanovišti tříděného odpadu chodit, doplňuje Martin Hušek.
„Od rodinných domů budeme stromky svážet v rámci zimního svozu bioodpadu. Ten svážíme v prosinci, lednu a únoru jednou měsíčně. Termíny svozu jsou zveřejněny na našich webových stránkách hradeckesluzby.cz."

Stromky pak zamíří na městskou kompostárnu, kde je zpracují stejně jako další biologicky rozložitelný materiál - ze stromků postupně vznikne kompost.

Čtěte také

A protože kompost je určený k dalšímu použití a třeba i hnojení, musí stromky, odevzdané ke svozu, nějak vypadat.

Pokračuje Kateřina Šmídová.
„Je důležité, aby na stromcích byly odstraněny veškeré ozdoby a nerozložitelné materiály. Aby zůstaly opravdu holé stromečky bez jakýchkoliv dekorací."

Tenhle požadavek na dokonalé odstrojení vánočních stromků už nějakou dobu platí a lidé ho plní rok od roku lépe, těší Hradecké služby.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související