V Hradci vyzráli na černé skládky. Instalovali kamery

8. květen 2011

V Hradci Králové se rozhodli vyřešit problém s černými skládkami, které vznikají v několika lokalitách v okrajových částech města, ale nejen tam. Místa, kde lidé skládky často zakládají, chrání mobilní kamery. Jsou rozmístěny tak, aby nebyly vidět a snímají například část lesa.

Likvidace černých skládek přijde město ročně na tisíce korun. Velmi obtížně se navíc pak i jako jinde v republice prokazovalo, kdo se odpadu v přírodě zbavil. Monitoring těchto oblastí by tomu měl zabránit.

Město nakoupilo zatím tři mobilní zařízení s nočním viděním. Pořízení jedné kamery přišlo na zhruba šest tisíc korun. Kamery díky dobré optice dovedou přečíst značku auta a rozpoznat obličej.

Pokud by kamery přece jen někdo vypátral, nedoporučuje se na ně sahat, protože je chrání ještě jedno bezpečnostní zařízení a sledují se i navzájem.

Jestli se systém osvědčí, město pořídí další, protože nákup takové kamery představuje mnohem menší částku, než kterou musí magistrát vynaložit na likvidaci skládky.

Zatím jsou kamery rozmístěny velmi krátce, takže pokud se podařilo někoho usvědčit, se dozvíme za několik dní. Město teď bude záběry vyhodnocovat.

Kamery se navíc budou neustále stěhovat, na jednom místě dlouho nezůstanou.

Pokuta za založená skládky se může vyšplhat až na 50 tisíc korun. U podnikatelů to může být až milion. Ve vážnějších případech ale může česká inspekce životního prostředí uložit i pokuty mnohem vyšší.

autoři: Mariana Zapotilová , par
Spustit audio