V Hradci Králové začínají technické služby postupně odstrojovat a odvážet vánoční stromy

7. leden 2022 09:07

Technické služby Hradec Králové začínají v těchto dnech odstrojovat vánoční stromy. Na začátku příštího týdne pak z hradeckých náměstí zcela zmizí. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Kdy začnou technické služby v Hradci Králové sundávat vánoční ozdoby ze stromů?

Čtěte také

S odstrojováním vánočních stromů by měli zaměstnanci technických služeb začít v sobotu 8. ledna. Nejdříve odstrojí 15 metrů vysokou jedly bělokorou, která ještě teď zdobí Velké náměstí a pak se přemístí na náměstí Masarykovo, kde aktuálně stojí téměř 20 metrů vysoký smrk ztepilý, který pochází z městských lesů.

Během dnešního dopoledne pak dojde k odpojení všech vánočních ozdob z elektriky, takže i když se začne s odstrojováním až během zítřka, dnes večer už Hradec Králové vánočně svítit nebude.

Na začátku příštího týdne stromy z náměstí zcela zmizí. Jak bude odvoz v praxi fungovat?

Čtěte také

Jako první musí specialisté demontovat nadzemní kotevní systém a až poté začnou stromy postupně kácet. Nejdříve zaměstnanci Technických služeb odřežou jednotlivé větve a pak budou postupně odřezávat i špalky z kmenů.

Na místě bude hned několik zaměstnanců, kteří budou zajišťovat nejen samotné kácení, ale také následný úklid a odvoz pokácených stromů. Zároveň se budou starat o to, aby do prostoru, kam budou padat větvě a špalky, nevstupovali lidé, aby nedošlo k nějakému neštěstí. Z náměstí by stromy měly zmizet během úterý 11. ledna.

Kam konkrétně se budou stromy odvážet?

Klestí odvezou pracovníci technických služeb na kompostárnu na hradecké letiště, kde bude dále zpracováno. A jelikož jedle bělokorá stojící na Velkém náměstí je od soukromé dárkyně z Černožic, tak dřevo jí bude nabídnuto. Pokud dárkyně odmítne, popřípadě zbytek dřeva potom zaměstnanci odvezou do hradeckých městských lesů.

Pracovníci technických služeb v Hradci Králové odstranili vánoční stromy
Spustit audio

Související