V Hradci Králové se dnes dopoledne můžete nechat zdarma otestovat na virus HIV, žloutenku a syfilis

24. listopad 2022 07:39

Zájemci se mohou dnes od 8:30 do 12 hodin nechat ve Zdravotním ústavu v Habrmanově ulici v Hradci Králové otestovat na virus HIV, žloutenku typu B a C a syfilis. K 9. ročníku celoevropské kampaně se zapojilo 82 testovacích míst po celém Česku. Na všechny tyto nemoci může být testován každý, anonymně a zdarma. Například HIV infekce se podle odborníků nemusí projevit řadu let.

Co takové testování obnáší, to zjišťoval v poradně HIV/AIDS Zdravotního ústavu v Hradci Králové reportér Jakub Vik.

Rozhodl jsem se, že se do testování zapojím také. Do poradny jsem přišel asi před čtvrthodinou, několik zájemců už dorazilo přede mnou. Proto teď musím chvíli počkat.

Čtěte také

První, co budu muset udělat, je vyplnit jednoduchý dotazník ohledně svého rizikového chování. Pracovnice mi potom odebere z ruky vzorek krve, který následně poputuje do laboratoře. Výsledek, zda tedy jsem pozitivní na některou z testovaných nemocí, se dozvím přibližně za týden. Celý proces je anonymní, zdarma a nechat se testovat může úplně každý.

Pokud bych potřeboval, mohu si také nechat vystavit certifikát, který se může hodit například při cestách do zahraničí. To je ovšem už za příplatek.

Kde všude se může člověk nechat otestovat?

Po celém Česku se tento týden otevřelo nebo ještě otevře celkem 82 testovacích míst. A to v kamenných poradnách, jako tady v Hradci Králové, ale také na mobilních stanovištích.

Čtěte také

Druhým místem, kde se dalo tento týden v Královéhradeckém kraji otestovat, byla už v úterý 22. listopadu Česká společnost AIDS pomoc v areálu hradecké fakultní nemocnice.

Pokud byste to snad dnes ve Zdravotním ústavu v Hradci Králové nestihli do 12:00 hodin, máte možnost vyhledat testovací místo mimo náš kraj. Seznam, včetně otevíracích dob všech 82 testovacích míst, je k dispozici na webu Státního zdravotního ústavu, který akci v České republice koordinuje.

Centra budou samozřejmě nadále otevřena podle své běžné otevírací doby.

Evropský týden testování na HIV a žloutenku se letos koná už podeváté a jeho cílem je především předcházení těchto nemocí. Podle odborníků se totiž například HIV infekce nemusí projevit řadu let.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související