V Hradci Králové přibývá bezdomovců, město všem azyl nabídnout nemůže

21. leden 2013

V Hradci Králové rok od roku přibývá lidí bez domova. V mrazivém počasí se tito lidé snaží vyhledat úkryt ve sklepení domů, odstavených vagonech nebo obchodních centrech. Při posledním sčítání jich pracovníci středisek, které poskytují pomoc lidem v nouzi, napočítali na dvě stovky.

Kapacity azylových domů jsou ale omezené. Jako noclehárna funguje i jedna z budov na hradeckém letišti.

Náměstkyně primátora Hradce Králové Aneta Maclová popisuje, jak se s problémem město snažilo vypořádat: „V posledních dvou letech poskytl Hradec Králové oblastní charitě prostory na letišti za účelem zřízení takové té provizorní noclehárny, kde je momentálně teď k dispozici 21 lůžek.“

„Pokud by ani ty nestačily, což se samozřejmě stává, když je minus pět a více, je možnost ještě přenocovat na židli,“ dodává.

Lidé bez domova mohou využít i služeb Domu Matky Terezy, který nechal Hradec vystavět v roce 2002.

„Tam je pak noclehárna s kapacitou třicet lůžek pro muže a deset lůžek pro ženy. A pak azylový dům s kapacitou 32 lůžek. A pak je tady domov pro matky s dětmi, to zařízení má kapacitu 64 lůžek,“ vypočítává Maclová.

Hradecká radnice přitom nezná přesný počet lidí, kteří ve městě žijí na ulici. Podle odhadů pracovníků středisek, které poskytují pomoc lidem v nouzi, jich jsou zhruba dvě stovky.

„Evidence neexistuje, ale při sčítání lidu jsme monitorovali všechny ty lokality, kde tito lidé žijí na ulicích a v různých nehostinných podmínkách. Napočítali jsme jich 171,“ dodává náměstkyně.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio