V Hradci Králové otevírají nový denní stacionář pro zdravotně postižené, nabídne až 50 míst

30. srpen 2013

Daneta, centrum pro zdravotně postižené, funguje v Hradci Králové už dvacet let. K tomuto jubileu letos dostalo od města Hradec Králové velký dárek. Nové prostory pro denní stacionář, který dnes otevřeli.

Sbor Daneťáček přivítal písničkami všechny, kteří dnes přišli na otevření nové budovy denního stacionáře v Severní ulici na Slezském předměstí.

Hendikepovaní se už do nových prostor velmi těší, prázdniny jim končí stejně jako dětem a do stacionáře začnou pravidelně chodit zase od druhého září.

„Je to tady nádherné, moc se mi tu líbí. Hodně se těším. Jsou tu výtahy pro vozíčkáře, je tu tělocvična. Je tu i přítelkyně, takže se o ni budu starat,“ říká Jiří Munzar, který stacionář navštěvuje.

Dříve fungoval stacionář na třech místech v Hradci. Teď už budou mít klienti všechno pod jednou střechou. V nové budově je vše přizpůsobené hendikepovaným. K dispozici budou mít například tělocvičnu, cvičnou kuchyni, keramickou dílnu nebo relaxační místnost, ve které jsou i počítače.

„Někteří zvládnou poslat mail, vyhledat si na internetu hudbu, obrázky, vyhledáváme recepty na vaření, spoje, když jedeme na výlet. To, aby byli co nejvíce samostatní a využívali moderní techniku,“ říká Alena Potočková, která vede jednu z terapeutických dílen.

Do denního stacionáře přijde v pondělí 31 hendikepovaných, ale jeho kapacita je až padesát lidí.

Ředitelka Danety Věra Kosinová vzpomíná na začátky centra pro zdravotně postižené a dodává, co všechno dnes zřizují:

„Existence zařízení už je 20 let, začínali jsme ve velmi skromných podmínkách a postupně jsme velkým úsilím rozšiřovali služby. Máme tu i speciální mateřskou školu v Uhelné ulici, potom je tu speciální základní škola v Nerudově ulici, zároveň je tam i střední praktická škola – odborné učiliště. Máme i chráněné bydlení v Sukových sadech a na Pospíšilově třídě je chráněná dílna. Máme radost z toho, že jsme mohli nabídnout i pracovní uplatnění.“

Kompletní oprava budovy a vytvoření denního stacionáře stála magistrát města zhruba třináct milionů korun. Byla to jeho největší letošní investice do sociálních služeb.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio