V Hradci Králové je velký zájem o speciální tisícikorunu připomínající rozdělení československé měny

8. únor 2023 09:36

Lidé mohou od středy 8. února získat speciální výroční tisícikorunové bankovky. Nechala je vytisknout Česká národní banka k výročí 30 let od rozdělení české a slovenské měny. K dostání jsou bankovky na pobočkách České národní banky, tedy i v Hradci Králové v Hořické ulici. Reportér Jakub Vik zjišťoval přímo na místě podrobnosti.

Stojím právě u pobočky České národní banky v Hořické ulici v Hradci Králové. Ta se otevřela asi před 40 minutami a v tuto chvíli jsem si podle online map udělal orientační odhad a vyšlo mi, že fronta zájemců o unikátní bankovku tady měří asi 400 metrů.

Čtěte také

Mnoho lidí tady má dokonce i židle, vybavili se na čekání. Čas, který stráví ve frontě, tak pro ně bude možná o něco příjemnější. A co se týče právě onoho času, který zde lidé stráví, hovořil jsem lidmi, který už bankovku získali, ti přijeli i z velké dálky, například od Jablonce nad Nisou, a v Hradci Králové byli už ve 4 hodiny ráno.

Jeden z nich mi říkal, že tady potkal jiného člověka, který zde čekal už od včerejší 22. hodiny.

Kolik bankovek nechala Česká národní banka vytisknout?

Centrální banka zavede speciálních tisícikorun do oběhu celkem 200 tisíc. Zájemci si mohou vyměnit maximálně 5 kusů bankovky v hodnotě 1 tisíc korun a zaplatit za ně mohou jakýmikoliv mincemi a bankovkami.

Speciální bankovky budou k dostání na všech pobočkách České národní banky, tedy i v Hradci Králové, do rozebrání zásob, v prodloužených pokladních hodinách od 7:30 do 16:00 hodin.

Čím přesně je tato bankovka specifická?

Čtěte také

Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzor 2008 s takzvaným přítiskem na lícní straně. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku samostatné české a slovenské koruny, s čímž bylo spojeno kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993.

Také je tam výroční logo 30. let České národní banky. Přítisk nemá žádný vliv na hodnotu bankovky ani její platnost. Lze ji potom tedy použít k veškerým platbám.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související