V hotelu jsem sundala z okna závěsy a zabalila se do nich. Netradiční Omeletky o cestě do Toskánska

25. červenec 2021

Dvojka dnes nabízí Omeletky ze slunného Toskánska. Jejich náplň ovšem tvoří směs zoufalství, plánů, výčitek a neuvěřitelných okolností, které provázely jednu obyčejnou cestu na rodinnou dovolenou.

V Toskánsku jsem poprvé byla se svým manželem v roce 1992. Hned, jak jsem zpátky dostala svůj cestovní pas, abych konečně mohla opustit rodnou hroudu, vypráví Halina Pawlowská.

A protože jsem si Toskánsko zamilovala, pravidelně do něj jezdím zhruba dvacet osm let. Ještě nikdy jsem se ovšem do Toskánska nedostala tak komplikovaně jako letos.

Co jiní za den, my za více jak týden

Dovolenou v Toskánsku jsem si zamluvila v prosinci 2019. A letos jsem konečně dorazila na místo. Přestože někteří trasu dlouhou 1150 km dokážou ujet na jeden zátah, my jsme sem jeli dlouhých deset dní. Ovšem ne dobrovolně.

Peklo začalo v Mnichově. Zřejmě je to město, kde podle Haliny Pawlowské končí mnoho nadějí.

Naše skončily v mnohakilometrové zácpě. Navigace nás vyhnala na polní cesty, kde ale stály všechny ostatní vozy, které rovněž sjely z dálnice. Mezitím se ovšem dálnice uvolnila, my jsme ale ztratili tři čtvrtě hodiny tím, že jsme se na ni pokoušeli vrátit. Když se nám to povedlo, tak se setmělo... a rozpoutaly se živly.

Jako v hororu

Těšili jsme se do Rakouska, kde jsme měli zamluvenou noc v tyrolském hotýlku s pozdní večeří s místními sýry, slaninou a oroseným pivem. A pak najednou řidič Petr řekl: ,To auto nějak skáče.‘ A dodal: ,A celé se třese.‘

Auto se roztřáslo proto, že mu praskla guma. Smrděla tak silně, že zamořila celé Alpy. Bylo krátce před půlnocí, stáli jsme na odstavném místě pro kamiony u dálnice nad Brennerským průsmykem a schylovalo se k další bouřce...

Trvalo několik hodin, než odtahová služba odvezla cestovatele do hotelu. Bouřka navíc způsobila, že se léto obrátilo v minimálně podzim. Svetry ale zůstaly doma, protože se do auta nevešly. A tak jsem se přestala žinýrovat, sundala jsem v hotelu z okna závěsy a zabalila se do nich...

To nejhorší ale teprve mělo přijít...

V Omeletkách se ještě dozvíte, jak je sice někdy těžké užít si dovolenou, mnohem těžší ale je umět neztrácet naději. Protože to, co pánaboha rozesměje vždycky nejvíce, jsou právě lidské plány.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.