V Hostinném schválili rozpočet na příští rok. Deficitní je pouze na první pohled. A na druhý?

20. prosinec 2016

Zastupitelé v Hostinném jednali o rozpočtu. I když město počítá na první pohled s výdaji o 43 miliónů korun vyššími, než jaké jsou příjmy, realita bude nakonec jiná.

85 miliónů příjmy, 128 miliónů výdaje, to jsou na první pohled nepříliš dobrá čísla. Jenže pohled druhý nabídne vysvětlení.

Nabízí ho starostka Dagmar Sahánková ze Sdružení pro lepší Hostinné: „V letošním roce máme na účtech 35 milionů, které budeme převádět do příštího roku. Takže ten schodek není tak vysoký. A když zohledníme 25 milionů na autobusový terminál, který je v rozpočtu zahrnut a bude tam zahrnut pouze v případě a zůstane tam pouze v případě, že na něj bude poskytnuta dotace, tak ten schodek v podstatě nemáme."

Čtěte také

Autobusový termínál podle starostky v rozpočtu být musí, je to jedna z podmínek žádosti o dotaci. A ta činí na tuto pětadvacetimiliónovou akci 90 procent, tedy 22 a půl miliónu korun.

Finance

Ještě jednodušeji řečeno: pokud Hostinné bude terminál stavět, peníze z dotací dostane - sice se to promítne do rozpočtu až v roce 2018, ale de facto bude autobusové nádraží ve výsledku město stát jen dva a půl miliónu korun.

A pokud se stavět nebude, z výdajů 25 miliónů zmizí. Když započítáme letošní přebytek, najednou radnice v mínusu není.

Přesto má bývalý starosta a současný opoziční zastupitel Karel Klíma z KDU-ĆSL výhrady: „Ten rozpočet je velmi předimenzovaný, bez podrobností. A je tam spousta věcí kdyby. Nelze takto uvažovat o rozpočtech. Ta kombinace toho, že u každé druhé položky máme připsáno v případě, že budou dotace, vede k tomu, že nafukujeme rozpočet do obrovských čísel, která nemáme krytá a hrajeme si na to, že budeme krýt úvěrem."

Karel Klíma byl jedním z pouhých dvou zastupitelů, kteří byli proti rozpočtu - vedení radnice podpořili při hlasování dokonce i dva zastupitelé z opozice.

autor: lcz
Spustit audio