V horských areálech jsou ideální podmínky pro zimní sporty

22. září 2010

Školákům dnes začínají pololetní prázdniny. O prodlouženém víkendu se tak opět zaplní lyžařské areály po celé republice. Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji hlásí před nadcházejícím víkendem výborné sněhové podmínky. Na sjezdových tratích leží až 120 centimetrů sněhu. Upraveny jsou také trasy pro běžkaře v okolí lyžařských areálů. V Krkonoších leží v hlavních střediscích na sjezdovkách 40 až 120 centimetrů sněhu, nejvíce na Medvědíně a v Peci pod Sněžkou. Podmínky ve Špindlerově Mlýně jsou ideální. V provozu je všech pět lanovek a 11 vleků. Upraveno je i 50 kilometrů běžeckých tratí. O pátečních pololetních prázdninách zde budou mít děti a junioři celodenní jízdné za korunu.

Výborné podmínky nabízejí i ostatní střediska. Například v lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních leží 50 až 80 centimetrů sněhu. V provozu jsou na Černé hoře dvě lanovky a 14 vleků, otevřeno je 12 kilometrů sjezdovek. Na sjezdovce Protěž je večerní lyžování, otevřená je černohorská sáňkařská cesta.
Kvalitní lyžování je také v Orlických horách, kde na sjezdovkách leží až 60 centimetrů sněhu.
Provozovatelé center očekávají o víkendu více návštěvníků nejen kvůli dobrým podmínkách, ale i proto, že v pátek mají děti pololetní prázdniny, takže si s rodiči budou moci prodloužit víkend. Od pondělí pak navíc v části republiky začínají jarní prázdniny.
A jak to vypadá s obsazeností jednotlivých středisek, dá se například ještě sehnat nějaké ubytování?
Podle údajů z informačního centra v Peci pod Sněžkou se sehnat ubytování ještě dá, nabídka na únorové pobyty se už ale zužuje, v každém případě dá se sehnat jak levnější, tak dražší ubytování. Středisko je podle těch dnešních odhadů na následující týdny obsazeno tak z osmdesáti procent. Velmi podobně to vypadá i na dalších místech Krkonoš.
Na hřebenech Krkonoš leží podle informací horské služby přes 80 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, což znamená značné lavinové nebezpečí. Na hřebeni Orlických hor je do 55 centimetrů sněhu.

Spustit audio