V Horní Radechové na Náchodsku se obci daří postupně opravovat historické kamenné křížky

28. květen 2022 08:28

Drobné kamenné památky v podobě křížů a soch svatých jsou na mnoha místech našeho kraje. Jen v obci Horní Radechová na Náchodsku jich je celkem osm. A právě tam chtějí místní tyto památníky historie zachovat i pro další generace. Rozhodli se je proto opravit. 

Čtěte také

Restaurátor Jan Vavřina právě klečí u jednoho z křížků v centru obce. V jedné ruce má malé dláto, ve druhé kladívko a uhlazuje povrch pískovcového sloupu.

Jde o jeden z pomníků, který byl ve velmi špatném stavu a je s ním nejvíc práce. „Od mechu se musí očistit a přes pryskyřice a nerezové armatury slepit, protože byl rozpadlý. Konkrétně kříž, na ten jsme se báli úplně jen podívat a přiblížit se k němu, protože ten se už doslova hýbal.“

Čtěte také

Části, které nejsou pevně spojené se zemí, si restaurátor odvezl do ateliéru, kde na nich pracoval přes zimu. Teď je vrací zpátky. „Konkrétně tento pomník je složen ze šesti dílů a každý kámen je z jiného lomu.

Pomník v centru, u kterého stojíme, je skoro hotový. Jak jsou na tom ostatní drobné památky v obci, to popisuje nezávislý starosta Jiří Seidl. „V Lánku je kříž před dokončením a socha svatého Jana Nepomuckého se bude celá rekonstruovat, tam se bude dělat nová základní deska, protože jsme zjistili, že je úplně vyvrácená.

„A potom už nám zbývají pomníky z první světové války, z kterých je největší tady v zatáčce na Kostelec. A v části obce Slavíkov už jsme začali s rekonstrukcí tím, že jsme vytěžili zeminu, která tam byla. Tam snad bude základ dobrý a stabilní. Jen obrubníky se musí opravit, udělat nové podloží a vrátit vše na místo.

Čtěte také

Restaurátor bere při našem povídání opět do ruky nářadí a vrací se k práci a mě zajímá ještě jedna věc. Jak moc jsou podobné stavby pro lidi z Horní Radechové důležité? „Obec má hodně věřících obyvatel. Myslím si, že v minulosti to pro ně bylo hodně důležité, dnes si hlavně starší lidé váží toho, že se památky opravují. Mladší generace tomu už tolik nedává.

„Ale líbí se mi, že se to opravuje, že se to udržuje a že to rekonstruujeme, dodává Jiří Seidl.

Obec Horní Radechová na Náchodsku za opravu všech pomníků zaplatí zhruba 550 tisíc korun. Práce budou hotové do konce roku 2023.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související