V Hořicích jsou dva nové domy pro tělesně postižené. Jak to v nich vypadá?

26. duben 2016

Ústav sociální péče v Hořicích má k dispozici dva nové domy. Vznikly na jižní straně města a bydlení v nich najde 16 těžce tělesně postižených klientů. Ústav při jejich výstavbě spolupracoval s Královéhradeckým krajem - společně také nové domy otevřeli.

„Tento domek je určen pro klienty s těžkým tělesným postižením. Má dvě domácnosti a každá ta domácnost je určena pro čtyři klienty," popisuje vybavení domu ředitelka hořického Ústavu sociální péče Renata Zemková.

A pokračuje: „Klienti mají své ložnice a to buď jednolůžkové, případně dvoulůžkové. Na těch dvoulůžkových ložnicích jsou klienti, kteří si přáli být spolu. Každá domácnost má jednu společenskou místnost, která zároveň slouží jako kuchyňka, jako jídelna a také jako místo setkávání všech klientů, kteří v domácnosti bydlí."

Byty jsou také vybavené speciálními koupelnami a domy jsou bezbariérové.

Nové prostředí si chválí i klienti, přesto se drobné chyby podle nich najdou.

Čtěte také

Jednu z popisuje Jan Martýnek, který v hořickém ústavu bydlí už několik desítek let: „Chyba, kterou nevím jestli teď napraví. Záchody jsou vysoké. Mělo by to být tak o 10 centimetrů nižší. Nohama nedostanu na zem. V té staré budově byly také vysoké záchody, ale ne tolik jako tady."

Příprava projektu na výstavbu domů trvala několik let a podílel se na ni i Královéhradecký kraj.

Musím říct, že protože to bylo z evropských peněz, tak kraj do toho neinvestoval žádnou závratnou částku.Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje

Podle hejtmana Lubomíra France z ČSSD se většinu peněz na stavbu podařilo získat z Evropských dotací: „Celková částka byla 29 milionů korun za tyto dva domy. Kraj přispíval jen spoluúčastí, která byla vlastně minimální."

Do nových domů se přestěhovali klienti z hlavní budovy hořického ústavu.

Ten ale zvyšování kapacity neplánuje a uvolněná místa na hlavní budově využije k přestavbě.

Po ní by se měl zvýšit počet jednolůžkových pokojů na 21 a stejný počet bude i dvoulůžkových.

Klientů zůstane stejně, necelých 80.

V Hořicích jsou dva nové domy pro tělesně postižené. Jak to v nich vypadá?
autor: zen
Spustit audio