V havlíčkobrodském parku Budoucnost stojí altán, který má vzor v lázeňském stylu

2. leden 2021

Na konci 19. století vznikaly ve městech okrašlovací spolky, díky kterým se můžeme procházet parky, odpočívat na lavičkách a kochat se pohledem na jezírka. Podobný spolek jménem Budoucnost měli i v Havlíčkově Brodě na Vysočině. Dodnes tam na kopci stojí zachovalý altán, který se stal kulturní památkou.

Park Budoucnost se rozprostírá jen pár kroků od Havlíčkova náměstí v Havlíčkově Brodě. Oficiální vstup je u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Park vznikal od roku 1889 nad rybníkem Hastrmanem, který můžete navštívit samozřejmě i v současnosti.

Na kopci nad rybníkem je už z dálky vidět altánek, kterému se zpočátku říkalo Šupichův. „Byl to totiž dar Josefa Šupicha, místního stavitele. Na jeho počest se jmenoval Šupichův pavilon, dnes ho lidé znají jako altánek,“ vysvětluje historik havlíčkobrodského Muzea Vysočiny Michal Kamp.

Už na první pohled altán připomíná lázeňskou architekturu. Stavitel Šupich totiž často do lázní jezdil a okoukal tam například rukopis slavného architekta Dušana Jurkoviče. Znalcům bude určitě povědomé dřevěné krajkoví, známé třeba z Rožnova pod Radhoštěm.

Diskuze z očí do očí

Altán má tvar osmiúhelníku a je poměrně velký. Podél stěn uvnitř jsou lavice a výhled je otevřený na všechny strany. „Lidé, kteří sem přišli, tak seděli v podstatě do kruhu, viděli na sebe a mohli si povídat,“ dodává Michal Kamp. Lidé se tu ostatně setkávají dodnes, i když po některých zůstává nepořádek nebo sprejové nápisy.

Historický pohled na Šupichův pavilon

Před sto lety býval zdejší kopec holý a lidé si z altánku užívali vyhlídku na město s jeho památkami a širší okolí. Dnes jsou tu vzrostlé stromy a návštěvníci pavilonu mají v létě mnohem větší soukromí.

Park má rozlohu několika hektarů. „Hranice se mění. Pro město samotné to může být jen oblast kolem rybníků Obora a Hastrman,“ říká historik. Podle něj ale k parku patří z historického hlediska i další lokality, jako je Kotlina, kde je dnes zimní stadion a Štěpánčiny sady. A to už vystačí na pěknou víkendovou procházku.

Spustit audio