V Dolní Radechové mají nový prapor. Na jeho požehnání se sjeli „Žabaři“ z blízka i daleka

25. červen 2019

Velká slavnost žehnání obecního praporu se o předposledním červnovém víkendu konala v obci Dolní Radechová na Náchodsku. Při té příležitosti se sjeli také rodáci z blízka i z daleka. Účast byla hojná a na hřišti u sportovní haly si užili sousedské setkání a spoustu zábavy velcí i malí. 

Hlavním bodem programu bylo představení znaku a praporu - nových symbolů obce Dolní Radechová. Prapor slavnostně požehnal děkan náchodský Zdeněk Kubeš.

Děti si užily různé atrakce v herním parku, svezly se po vsi v kočáře taženém koňmi, módní přehlídka „Napříč stoletím“ spolku nadšenců pro lidovou zábavu Spona ze Suchého Dolu se líbila všem, pivečko chutnalo.

Slavnost žehnání praporu v obci Dolní Radechová

A protože počasí přálo a kapela Ledvin Stones z Podkrkonoší hrála, dokud bylo komu, zábava se protáhla do pozdních nočních hodin.

Velká výstava o historii obce Dolní Radechová bude v tamní sportovní hale otevřena ještě celý tento týden.

Dolní Radechová leží v úzkém údolí kolem silnice 3 km severovýchodním směrem od Náchoda. Vznik obce je datován nedlouho po založení náchodského hradu rytířem Hronem roku 1270. První historická zmínka o obci je z roku 1402 v Dětřichovi či Jetřichovi z Janovic u Náchoda, který roku 1392 nastoupil jako kaplan na Náchodském zámku. V současné době žije v Dolní Radechové 757 obyvatel. Se svou rozlohou 4 km a 204 m2 je jednou z největších obcí v okrese Náchod.

Kde se vzaly a co znamenají symboly, které heraldik Mgr. Jan Tejkal při tvorbě znaku a praporu obce Dolní Radechová použil?

Heraldik vycházel z toho, že otisk historické pečeti obce Dolní Radechová z první poloviny 19. století neobsahuje žádný obraz, pouze nápis „Obecz Dolní Radechow“. Proto navrhl 7 různých variant znaků podle některých historicko-geografických charakteristik obce.

Nový prapor obce Dolní Radechová

Občané pak hlasovali v anketě, z níž vyšel vítězný návrh. Znak a vlajka byly obci Dolní Radechová uděleny 17. září 2018. Slavnostního aktu se osobně v sále aktů Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zúčastnil nezávislý starosta obce Ing. Jan Michel.

Vyhrála to žabka s korunkou

Vlajku obce Dolní Radechová tvoří zeleno-bíle šikmo dělený list, šikmé dělení odkazuje na polohu obce u silnice v údolí podél potoka Radechovky. V zeleném poli obrácená bílá podkova, symbol chovu koní a jedné z četných místních pověstí o strašidelném koni. V ní bílý květ lnu se žlutým středem, který symbolizuje radechovskou tradici tkalcovství, přástevnictví a pěstování lnu. V bílém poli sedící korunovaná zelená žába.

Symboly obce Dolní Radechová

Obyvatelům Dolní Radechové se dříve tradičně přezdívalo "Žabaři". Tato přezdívka má dle místní tradice odkazovat na někdejší množství vodních ploch, bažin a mokřadů v okolí obce, kde lidé lovili žáby pro maso.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.