V Dobrušce se atleti dočkali moderních podmínek pro sportování na stadionu Václava Šperla

3. květen 2019 08:48

Osm měsíců práce a utracených více než 21 milionů korun. To je účet za opravu městského stadionu Václava Šperla v Dobrušce. Ten se proměnil k nepoznání. Nevyhovující škvárový běžecký ovál nahradil moderní tartanový povrch a opravou prošly i další části stadionu určené pro atletické disciplíny. A právě dnes se stadion slavnostně otevírá sportovcům i veřejnosti. 

Ještě včera odpoledne vládl na stadionu čilý stavební ruch. Dělníci tam dokončovali poslední detaily, aby bylo všechno připraveno na dnešní slavnostní otevření. Kompletní oprava atletické části stála přes 21 milionů korun a většinu rozpočtu pokryla evropská dotace. Samotná Dobruška zaplatila ze své kasy zhruba 8,5 milionu.

Městský stadion v Dobrušce byl otevřen v roce 1963 a o výměnu škvárového povrchu za tartanový usilovali představitelé klubu více než 10 let.

Kdy vznikla prvotní myšlenka, to už říká předseda SK Dobruška Ivan Koláčný.
„Před zhruba 15 lety, kdy už to začínalo vypadat, že se na tom nebude moci závodit. A za posledních šest let už jsme byli mezi posledními pěti povrchy toho druhu v celé České republice."

Předseda aletického oddílu Luděk Ovčarík uvedl, že klub má aktuálně zhruba stovku členů. Oddíl v Dobrušce se soustřední hlavně na nejmenší děti a v rámci krajských soutěží jeho sportovci obstojí v konkurenci velkých klubů z Hradce Králové nebo Nového Města nad Metují.

Atletický stadion Václava Šperla v Dobrušce se proměnil k nepoznání

Od opraveného sportoviště si představitelé oddílu slibují větší zájem o atletiku a samozřejmě také jednodušší pořádání závodů. Pokračuje předseda atletického oddílu Luděk Ovčarík.
„Budeme mít jednodušší pořádání soutěží, které se tu konají. To znamená, že dnes už nemusíme při soutěžích dětí hledět na to, jestli je mokro nebo sucho. Takže budeme čistí. Je to krásný moderní povrch, to je jedna věc. Samozřejmě druhá věc je, doufáme, že to přiláká k atletice nové žáčky a žákyně."

Dobruška připravuje i další opravy v areálu městského stadionu, ale vše bude záležet na penězích. Město do stadionu postupně investuje milionové částky. Vynikající zázemí zde má už několik let fotbalový oddíl, v areálu jsou k dispozici tenisové kurty i tréninková plocha s umělým povrchem. V loňském roce se podařilo postavit work-autové hřiště.

Atletický stadion Václava Šperla v Dobrušce se proměnil k nepoznání

Další plány nastiňuje nezávislý starosta Dobrušky Petr Lžíčař.
„Do budoucna nám zbývá opravit tribuny, případně dostavět možná nějakou vyšší tribunu nad šatnový objekt. Možná ještě ubytování v chatkách a podobně. Máme na to zpracovanou studii, jak na dodělání celého areálu, tak i na výsadbu zeleně. Postupně se budeme snažit to dokončit."

Dnešním oslavám je vyhrazen prakticky celý den. Vše startuje už v 9:00 středoškolským pohárem. Samotné slavnostní otevření je v plánu zhruba ve 14:30 hodin. Odpoledne a podvečer je pak určen i široké veřejnosti. Připraven bude ukázkový trénink atletů nebo výstava fotografií o historii stadionu. Celý program vyvrcholí koncertem kapely Sto zvířat.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související