V devětadvaceti letech se Petře Svobodové převrátil svět. Zhoubný nádor ji připravil o obě prsa

5. červen 2023 09:39

V Praze se sešli onkologičtí pacienti na společné akci, aby oslavili svůj život po překonané rakovině. Po celém světě se Den onkopacientů slaví vždy první červnovou neděli, v našem hlavním městě se Survivorship Day konal úplně poprvé. 

Čtěte také

Do Prahy se chystala i Petra Svobodová z Hradce Králové. Patří mezi zhruba sedm tisíc žen, které v České republice každoročně onemocní rakovinou prsu. Zhoubný nádor ji připravil o obě prsa, dnes Petra pomáhá podobně postiženým ženám.

„Já jsem jeden večer s kamarádkou vyrážela ven, při strojení jsem si zavadila o levé prso a přitom jsem něco nahmatala.“ Psal se květen 2014, Petra Svobodová si našla nového partnera, práci v bankovnictví a plánovala další život.

Poté, co si nahmatala v prsu bouličku a lékaři potvrdili, že se jedná o rakovinu, převrátil se jí v 29 letech život naruby. „Samozřejmě tam pořád byly myšlenky, že v mém věku nemůže přece nic takového být. Ale někde vzadu jsem určitě byla.

Čtěte také

Během krátké doby podstoupila Petra operaci, při které ji z prsu odebraly nádor. Po zahojení ji čekala chemoterapie. „Z toho jsme měla opravdu velký strach, ale musím říct, že nakonec jsem to zvládala.

Následovat měla radioterapie, přišly ale výsledky z genetiky. V tu chvíli stála Petra před rozhodnutím, jestli ozařování nebo okamžitá mastektomie obou prsou. Rozhodla se pro druhou variantu. „Každá žena to má trošičku jinak. Pro mne to zase nebylo až tak hrozné, že prsa musela jít pryč.

Po celou dobu stála při Petře rodina, zvládnul to i přítel. Po čase absolvovala plastické operace na rekonstrukci prsou.

Čtěte také

Dnes už opět pracuje a pomáhá stejně postiženým ženám. „Tak jsem se dostala až k Alianci žen s rakovinou prsu, do jejího projektu Bellis - mladé ženy s rakovinou prsu.

Před deseti lety začínali s dvacítkou žen, dnes mají na 600 aktivních členek. Cílí hlavně na mladší pacientky. „Mladá žena mnohdy řeší trochu jiné věci, než žena, co už je třeba v důchodovém věku. Musí se starat o děti, musí se vrátit do zaměstnání, musí splácet své závazky.

Informace o formách pomoci získáte například na facebooku nebo webu projektu Bellis - mladé ženy s rakovinou prsu. K dispozici je bezplatná infolinka, zájem vzbudila i knížka Nejsi na to sama. „Kdybych tenkrát měla k dispozici něco takového, tak bych za to byla opravdu moc vděčná, dodává Petra Svobodová.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související