V Čisté u Litomyšle mají novou vyhlídkovou stezku v korunách stromů. Symbolicky obepíná dvě lípy

2. prosinec 2022

Pravděpodobně nejkratší vyhlídkový chodník najdete v Čisté u Litomyšle v Pardubickém kraji. Jeho středobodem se stala stará Fajmonova lípa, která v polích severovýchodně od obce stojí nějakých 250 až 350 let. Kdysi vytyčovala hranici pozemku místního statkáře Fajmona. Lípa má přitom pohnutý osud. Snad právě proto se stala místním symbolem.

Do Fajmonovy lípy kdysi uhodil blesk, možná i víckrát. Horší věc ale přišla před pár lety. Lípu totiž někdo úmyslně zapálil, jak na místě potvrdily stopy po chemikáliích. V roce 2015 proto lidé z Čisté zasadili o pár metrů dál lípu novou. To ještě nevěděli, že Fajmonova lípa se jen tak nevzdá. Dodnes obnovuje svůj poničený kmen a mladé výhony vytvořily novou korunu.

Vyhlídkový chodník má podobu písmene S, jehož obloučky obepínají obě lípy. Horní plošina je umístěná ve výšce čtyř metrů. K výstavbě rozhledny, jejíž autorem je zkušený projektant podobných staveb Martin Novák, použila obec Čistá dřevo z místních lesů, konkrétně čistecké duby. Symbolické je i to, že se na vzniku stavby podíleli místní řemeslníci, třeba tesaři z Osíka, zámečník z Čisté a další místní nadšenci.

Není největší, výhled ale stojí za to

Vyhlídkový chodník, který můžete projít za pár vteřin, nabízí krásný pohled do kraje. Vidět jsou z něj Orlické hory, panorama Krkonoš se Sněžkou, na druhou stranu zase krajina Žďárských vrchů, směrem k východu potom Javornický hřeben.

Nápad postavit u lípy vyhlídkové místo zrál postupně. „Fakt je ten, že tohle místo je pěkně dostupné ze všech stran té naší dlouhé obce Čisté. Lidé se tu při různých příležitostech potkávali už v minulosti. A potkávají dodnes,“ říká starosta Petr Dřínovský. „Třeba na Velikonoce nebo po Novém roce přicházejí z různých stran procesí lidí, každý vezme něco dobrého na zub nebo na pití a společně tady poklábosí.“

Esíčko vyhlídkové stavby obepíná také mladší lípu, zasazenou v roce 2015

Rozhledna určitě přiláká mnoho poutníků. „To místo má svoje kouzlo. A to esíčko, které vzniklo mezi starou a novou lípou, má propojovací symboliku,“ dodává starosta. Vyhlídková stavba u Fajmonovy lípy byla slavnostně otevřena 17. listopadu 2021. Je přístupná zdarma a po celý rok. Obec Čistá leží v údolí říčky Loučné, jižně od Litomyšle. Od zániku litomyšlského biskupství roku 1421 byla součástí litomyšlského zámeckého panství. Převážnou část obyvatelstva tvořili do roku 1945 Němci, ke změně dosavadního názvu Litrbachy (německy Lauterbach) na Čistou došlo v roce 1947. V obci najdete mnoho původních roubených chalup a statků s uzavřenými dvory. Za návštěvu stojí místní kostel sv. Mikuláše s kamennou křížovou cestou.

Spustit audio