V Chlumci nad Cidlinou bojují s nařízením ministerstva absurdní vyhláškou

22. září 2017

V Chlumci nad Cidlinou dál platí zákaz nakládání s povrchovými a podzemními vodami. Jak jsme vás už ve vysílání informaovali, město ho vyhlásilo účelově - pouze obyvatelé těch obcí, kde byl zákaz za poslední tři roky vyhlášen opakovaně, mají totiž nárok na dotaci z programu Dešťovka. Vypravili jsme se do Chlumce s mikrofonem a zkusili jsme zjistit, jestli je kontrola zákazu také dodržována.

Starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL tvrdil, že s nesmyslným nařízením ministerstva je potřeba bojovat podobně nesmyslnou vyhláškou.

Ministerstvo se prostřednictvím své mluvčí sice proti postupu chlumecké radnice ohradilo, ale nic nelegálního v něm neshledalo, a tak to dopadlo nakonec tak, jak starosta Miroslav Uchytil chtěl: „Chlumec nad Cidlinou byl zařazen do té tabulky obcí zasažených suchem, tak, jak se to oficiálně jmenuje. A znamená to, že naši obyvatelé už mohou žádat o dotace z programu Dešťovka 2."

Chlumecká radnice vyhlásila zákaz nakládání s vodou a měla by ho také kontrolovat

Podle místostarosty Arnošta Vítka z KDU-ČSL, pověřeného řízením městské policie, strážníci nedostali žádný speciální pokyn dohlížet přímo na zacházení s vodou: „Kdyby při běžné pochůzce něco takového policisté viděli, tak by nám to hlásili. A my bychom museli zakročit."

Dotační program Dešťovka na efektivní hospodaření se srážkovou a odpadní vodou

Starosta by také prý raději volil jinou cestu prokazování sucha, než nesmyslné nařízení

A kontrola? Starosta Miroslav Uchytil k tomu řekl: „Samozřejmě město když vyhlásilo tento zákaz, který je trochu absurdní, to přiznávám, by také mělo kontrolovat tento zákaz. Tak já budu doufat, že k žádnému porušení ze strany našich obyvatel nedojde. Neboť v současné době skutečně není tolik potřeba zalévat odcházející záhony rostlin chystajících se na podzim. A nebo v této době napouštět bazény."

Zákaz platí v Chlumci nad Cidlinou do 30. září.

autor: lcz
Spustit audio