V CHKO Broumovsko se objevují nelegální tábořiště. Naposledy to skončilo požárem u Božanova

26. červenec 2022 10:11

Ochranáři upozorňují, že v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se letos opět objevují nelegální tábořiště. Kromě nepořádku, který lidé často nechávají na místě, roste podle ochránců přírody riziko požárů. Potvrdilo se to před pár dny - při požáru v těžko přístupném terénu u obce Božanov a také při nálezu opuštěného ohniště přímo v srdci Adršpašských skal. 

Podrobnější informace k tomuto tématu zjišťoval reportér Václav Plecháček. Připomeň oba poslední zásahy hasičů v přírodní rezervaci.

Čtěte také

Před necelým týdnem 9 jednotek hasičů zasahovalo u lesního požáru ve skalách u obce Božanov na Broumovsku nedaleko hranic s Polskou republikou. Hořelo na malé ploše, zhruba 20 krát 30 metrů, ale bylo v prudkém stoupání mezi skalami. Záchranáři se na místo dostávali jen velmi složitě, vypomáhal jim i vrtulník s vakem pro letecké hašení.

Hasiči měli skutečně hodně práce. Na místě zásahu navíc našli ohniště a příčinou požáru tak byla pravděpodobně lidská nedbalost.

A potom se něco podobného opakovalo i během víkendu v Adršpašských skalách. Hasiči tam hasili doutnající ohniště ve vyprahlém lesním porostu. Oheň se naštěstí v tomto případě nerozšířil dál.

Ochranáři už letos likvidovali i další nelegální tábořiště v CHKO Broumovsko. Co tam nejčastěji najdou?

Nejrůznější přístřešky, například plachty na dřevěných konstrukcích. Lidé tam totiž podle ochranářů často přespávají.

V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se letos opět objevují nelegální tábořiště

Dále na místě bývají tábornické věci, samozřejmě už zmiňovaná nelegální ohniště a především prý nepořádek. Buď odpadky rozházené všude okolo, v lepším případě je ochranáři najdou na jedné hromadě.

Jestli tato nelegální tábořiště zakládají častěji děti nebo dospělí, to jasné není.

Čtěte také

Táboření a rozdělávání ohně v chráněné oblasti je nelegální, co za to viníkům hrozí?

Na místě bloková pokuta až 10 tisíc korun. A teoreticky mohou ochranáři zahájit s pachateli správní řízení, ve kterém potom hrozí fyzické osobě pokuta až 100 tisíc korun.

Pachatele se ovšem daří najít pouze výjimečně, třeba souhrou náhod. To se stalo například když ochranáři našli bivak v jedné z jeskyní Adršpašských skal. Na místě bylo několik cenných věcí a asi právě kvůli nim se pachatel sám přihlásil. Věci dostal zpátky, musel ale zaplatit pokutu.

Spustit audio

Související