V Česku přibývá hasičských terénních šestikolek. Nově je mají i dvě jednotky v Orlických horách

19. červenec 2021

Hasiči z Olešnice a Deštného v Orlických horách začali nově využívat speciální terénní šestikolky. Ty byly zatím v republice pouze čtyři. Vypadají jako běžné čtyřkolky, mají ale jednu nápravu navíc. Záchranářům pomohou především při zásazích v těžko přístupném terénu, v budoucnu je chtějí dovybavit i sněžnými pásy.

Čtěte také

Před hasičskou zbrojnicí v Olešnici v Orlických horách je postavena zbrusu nová šestikolka, která bude sloužit zdejšímu sboru dobrovolných hasičů. Takové stroje jsou v republice zatím pouze čtyři. Pátý je tento v Olešnici a šestý mají potom kolegové z nedalekého Deštného v Orlických horách.

„Na korbě jsou připraveny rychle odnímatelné držáky pro záchranná nosítka. Kdybychom nalezli někoho v nesnázích, umístíme ho do těchto nosítek a naprosto pohodlně ho svezeme do míst, kam se už dostane například zdravotnická záchranná služba se svým vozidlem," představuje šestikolku jeden z olešnických hasičů, Vít Klouček.

Hasiči z Olešnice a Deštného v Orlických horách začali nově využívat speciální terénní šestikolku

Terénní stroj také bliká a troubí podobně jako klasické hasičské auto.
„Ano, ale je specifický tím, že má na sobě proměnné světelné výstražné zařízení. Záchranářská auta blikají červenomodře. Tento stroj bude v jeden okamžik celý modrý a za vteřinu zase celý červený. Tak se to bude střídat. To je naprosté novum, které se v České republice ještě moc nevidí."

Čtěte také

Součástí šestikolky jsou i pásy, které ale zatím ještě v Olešnici nemají.
„Ten stroj, tak jak je, byl uhrazen celkovou částkou asi 680 tisíc korun. A pásy k němu představují ještě dalších 180 tisíc korun. Budeme se snažit si je zajistit, abychom v zimním období mohli zachraňovat i na sjezdovkách. Protože tady není stála stanice horské služby, tak tento úkol připadá nám."

Mezitím přijeli kolegové z Deštného v Orlických horách na totožné šestikolce.
„Řešíme stejná rizika a věřím, že tato technika všem návštěvníkům a obyvatelům Orlických hor bude pomáhat v situacích, kdy se ocitnou v nouzi," dodává Vít Klouček.

Hasiči z Olešnice a Deštného v Orlických horách začali nově využívat speciální terénní šestikolku
Spustit audio

Související