V Česku funguje přes 160 mlékomatů. Automaty na čerstvé mléko lákají zákazníky cenou i kvalitou

7. březen 2023 08:24

O mléko z mlékomatů je mezi lidmi větší zájem než dřív, říkají to jejich majitelé a provozovatelé. Automaty na čerstvé mléko jsou lidem k dispozici nejčastěji v areálech farem nebo zemědělských družstev. Zákazníky láká kvalita i cena, která je často nižší než v obchodech.

Čtěte také

Areál Zemědělského družstva Velké Poříčí na Náchodsku. K automatu na mléko právě přišel muž, který se mi představil jako Honza. V proutěném košíku si přinesl několik nádob a z kapsy vytahuje drobné peníze.

Bydlí nedaleko a pro mléko z mlékomatu si jednou nebo dvakrát týdně prý už jezdí několik let. „Beru toho více než dřív. Protože je to jednak za dobrou cenu a je také dostatečně tučné, takže se může ještě i naředit. Běžně z toho uděláme víc než z krabicového mléka, které stejně ani jako mléko vlastně nechutná.“

Do dvou plechových nádob se mu vejde po dvou litrech mléka. Další litr zvlášť kupuje Honza pro svoji matku. „Ta z něj právě bude dnes péct.“

Čtěte také

Litr mléka tady stojí 15 korun. Podle předsedy zemědělského družstva Aleše Seidela jejich mlékomat prakticky nevydělává, prodej mléka vnímá především jako službu lidem z okolí. „Výkupní cena z mlékárny je nyní kolem 13 korun za litr. Což je cena bez DPH. A my teď prodáváme mléko z mlékomatu za 15 Kč.

„Z toho musíme ještě odvést patnáctiprocentní DPH, takže jsme vlastně na těch 13 korunách za litr, které nám dá mlékárna, říká Aleš Seidel.

Denně tady teď podle něj prodají 60 až 70 litrů mléka. A to je výrazně více než v loňském roce. „Je to zhruba o 40 procent víc.

A podobně jsou na tom také jinde. Například v rodinné farmě Kejklíček na okraji Hradce Králové prodají někdy za den třeba až 100 litrů mléka.

Čtěte také

Říká to spolumajitelka farmy Vlasta Kejklíčková. Podle ní se někdy u automatu tvoří i fronty. „Některý den nám mléka hodně zbyde, ale jindy ho musíme třeba i dvakrát či třikrát za den doplňovat. Aby tam něco bylo.

I tady lidé za litr mléka zaplatí 15 korun. To se ale teď během několika dní změní. „Ta cena není udržitelná. Protože mléko musí někdo přivézt, někdo ho musí čistit. Když dojde, zase pro něj musí někdo zajet. Takže cenu budeme muset maličko zvýšit. Uvažovali jsme asi o 18 korunách za litr.

V Královéhradeckém kraji aktuálně podle údajů Státní veterinární správy funguje 9 mlékomatů. A po celé republice je jich celkem 164.

Spustit audio

Související