V Červeném Kostelci chybí muzeum. Tvrdí to členové místního Vlastivědného spolku

17. květen 2018 10:45

Osmitisícový Červený Kostelec na Náchodsku nemá muzem. V majetku města je přitom celá řada vzácných exponátů, například sbírka obrazů významného rodáka Gustava Vacka. Další historické předměty shromažďuje místní Vlastivědný spolek, zájemci si je mohou prohlédnout každou sobotu v půdních prostorách knihovny. Mimo otevírací dobu se tam s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.  

V podkroví městské knihovny v Červeném Kostelci Roman Kejzlar, předseda Vlastivědného spolku, odemyká dveře na kterých je napsáno Muzejní depozitář Vlastivědného spolku.

„Toto je naše skromné působiště. Je to malá místnost, bohužel jsme se nedostali do nějakých větších prostor. Respektive, když jsme před dvěma třemi roky začínali, tak nám ten prostor připadal dostatečně velký. Ale sešlo se už tolik věcí, že se začínáme nějak tísnit," ukazuje Roman Kejzlar.

Muzejní depozitář Vlastivědného spolku v Červeném Kostelci

Díváme se na spoustu pozoruhodných věcí. Která z nich je ta nejzajímavější, kterou se může Vlastivědný spolek pochlubit?

„Vzhledem k tomu omezenému prostoru se snažíme shromažďovat hlavně písemné dokumenty a fotografie. To znamená fotodokumentace města, okolí a akcí, které se tady historicky udály. Můžeme se podívat na stará alba, která se vztahují k některým událostem a místům, která se nacházela v Červeném Kostelci. To je od místních fotografů," vysvětluje Roman Kejzlar.

Muzejní depozitář Vlastivědného spolku v Červeném Kostelci

Je vidět, že část materiálů už ani není kam umístit, jsou jen volně opřené o zeď, o stůl a podobně. Jak moc Vlastivědný spolek mrzí, že Červený Kostelec nemá své muzeum?

„Mě osobně to hodně mrzí. V kontextu s tím, že jde o osmitisícové město. Když se podíváme po okolí, tak svá muzea mají i menší města. A myslím si, že je to odraz toho, jak si ono město vždy uvědomuje svou minulost a historii. Je to prostě velká škoda, že tady u nás muzeum nemáme," říká Roman Kejzlar.

Muzejní depozitář Vlastivědného spolku v Červeném Kostelci

Proč muzeum v Červeném Kostelci chybí se jdeme zeptat na městský úřad, konkrétně nezávislého místostarosty Richarda Bergmana.

„V současné době se v Červeném Kostelci nenaskýtá žádná vhodná budova pro zřízení městského muzea. A bohužel ani do budoucna nevidím, jestli by něco bylo možné pojmout jako městské muzeum. Jeden čas se uvažovalo o vile Břetislava Kafky společně s ateliéry, ale bohužel ta cena za zakoupení a následné opravy se vyšplhala někam ke 20 milionům korun," konstatuje Richard Bergman.

A taková částka je pro město Červený Kostelec příliš vysoká. Další peníze by navíc musela radnice každoročně doplácet za případný provoz muzea.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související